Taart met poppenwangen

Er wordt wel eens de indruk gewekt dat het ‘leuk’ is om op vakantie te gaan of ‘ontspannend’. Maar dat is natuurlijk onzin. Vakantievieren staat hoog op de lijst van stressopwekkende bezigheden. Ergens tussen verhuizen en scheiden, meen ik. Niet verwonderlijk, als je denkt aan zwarte zaterdagen, dichtgeslibde tolwegen en ruzies over de route. Of aan de al te directe confrontatie met de slaap-, eet-, en toiletgewoontes van je reisgenoten. En dan zwijg ik nog maar even over het feit dat er in menig vakantiehuis geen scherp mes te vinden is. En geen koekenpan waarin je een behoorlijke omelet in kunt bakken.

Bovendien heb je tijdens je vakantie ineens veel te veel tijd. Tijd om je zorgen te maken over je relatie, je werk en je opvoedmethodes. Dus voor je het weet sta je ergens op een camping, met je neus boven het lauwe afwaswater, te twijfelen aan je ganse bestaan.

Nee, ik ben blij dat ik weer veilig thuis ben. In de buurt van mijn oven. Waarin ik van de week een fijn abrikozentaartje bakte. Abrikozen vind ik vaak wat melig en nietszeggend. En soms nogal zuur. Maar gecombineerd met zoet deeg veranderen ze als bij toverslag in smakelijke poppenwangetjes.

Bedek de bodem van een metalen, lage taartvorm met bakpapier en smeer alles, ook de zijkanten van de bakvorm, in met boter. Strooi de helft van de kristalsuiker over de bodem. Halveer de abrikozen en haal de pit eruit. Leg de helften met de bolle kant naar beneden in de schaal. Zorg dat ze goed aansluiten. Knijp het sap uit een sinaasappel erboven uit en het sap van een halve citroen. Sprenkel de rest van suiker erover en de vanille-essence. Zet de schaal een kwartier in de oven (180 graden).

Klop met een mixer de fijne kristalsuiker door de zachte boter. Meng een voor een de eieren erdoor en vervolgens de yoghurt. Spatel tenslotte het amandelmeel, bakmeel en bakpoeder erdoor. Verdeel het deeg voorzichtig over de abrikozen en zet de schaal terug. Laat de cake nog ongeveer 40 minuten garen.

Haal de taart uit de oven en laat ’m wat afkoelen. U kunt de cake zo serveren, met de cakelaag boven of de taart omdraaien (zijkantjes lossnijden, bord erop leggen, de boel in een doeltreffende beweging omdraaien en het bakpapier voorzichtig verwijderen), waardoor je het mooie abrikozenpatroon ziet. Serveer de taart met slagroom, ijs, een blaadje munt of een glaasje van die goddelijke Pineau des Charentes die u bij dat leuke mannetje op dat o zo pittoreske marktje hebt gekocht.