Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Stephen Fry smeekt Cameron: steun homo’s en verbied de Russische Spelen

Foto AP/ Gary He

Rusland maakte recent bekend dat het nieuwe verbod op propaganda van homoseksualiteit in het land ook tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji van kracht zal zijn. Een absoluut verbod op de Spelen in Rusland is de enige keuze die de politiek nu heeft, zo bepleit auteur en komiek Stephen Fry in een open brief aan zijn premier op zijn blog.

“Poetin begaat een krankzinnige misdaad tegen homo-en biseksuelen”, aldus Fry in een uitgebreide en open brief die is gericht aan minister president David Cameron, IOC-chef Jacques Rogge, het Britse IOC-lid Sebastian Coe en het gehele International Olympisch Comité.

‘Een absoluut verbod op de Spelen in Rusland is essentieel’

Fry beargumenteert uitvoerig de stelling dat een ander land de Winterspelen volgend jaar moet organiseren:

“Mishandelingen, moorden en vernederingen worden genegeerd door de Russische overheid. Het verdedigen van of normaal discussiëren over homoseksuelen is tegen de wet. De bewering bijvoorbeeld, dat Tsjaikovski homoseksueel was, dat zijn leven en kunst zijn seksualiteit weerspiegelen en een inspiratie vormen voor andere homoseksuelen, is een strafbare uitspraak in Rusland en zou leiden tot een gevangenisstraf.

Het is niet genoeg om te zeggen dat Olympiërs misschien, maar misschien ook niet veilig zullen zijn in het Olympische dorp. Het IOC MOET absoluut een ferme stelling innemen ten behoeve van onze gemeenschappelijke menselijkheid dat het moet vertegenwoordigen tegen de barbaarse, fascistische wet die Poetin er doorheen heeft geduwd in de Doema. [...]

Een absoluut verbod op de Russische Olympische Winterspelen is simpelweg essentieel. Organiseer ze in Utah, Lillehammer, waar je ook maar wil. Koste wat het kost, het mag er niet naar uitzien dat Poetin goedkeuring krijgt van de beschaafde wereld.”

‘Wat Poetin doet, deed Hitler eerder’

Vervolgens legt Fry uit hoe persoonlijk het onderwerp dat hij aansnijdt voor hem is:

“Poetin maakt zondebokken van homoseksuelen zoals Hitler dat met joden deed. [...] Ik ben homo. Ik ben een jood. Mijn moeder verloor een dozijn van haar familieleden door het antisemitisme van Hitler. In Rusland wordt altijd wel een homo tot zelfmoord gedreven, een lesbienne ‘corrigerend’ verkracht, homoseksuele mannen en vrouwen tot de dood in elkaar geslagen door neonazi-tuig terwijl de Russische politie werkloos toekijkt. De wereld verarmt en ik, op mijn beurt, huil opnieuw bij het aanzien van de geschiedenis die zichzelf herhaalt.”

‘Cameron, handel met uw goede instinct’

Fry doet een beroep op Cameron en het IOC in een smeekbede, waarin hij met groot plezier en met trots terugblikt op de Spelen in Londen, een trots die onmiddellijk weggevaagd zou worden door de Winterspelen in Rusland. De schrijver richt zich aan het einde van zijn brief met name tot premier Cameron:

“De Vijf Ringen zouden voorgoed besmeurd en geruïneerd zijn in de ogen van de beschaafde wereld. Als leider van een partij waar ik al mijn hele leven instinctief een hekel aan heb, heeft u zich getoond als een vastberaden, gepassioneerde leider die zich oprecht en toegewijd heeft ingezet voor homo-rechten, u heeft geholpen om het homohuwelijk door de hevige weerstand in beide huizen van het Parlement te loodsen. Daarvoor zal ik u altijd bewonderen, welke verschillen er ook tussen ons mogen bestaan. Uiteindelijk weet u wat goed is, en wat niet. Alstublieft, handel ook nu op basis van dat instinct.”

‘Een ontnuchterende, gepassioneerde brief’

Van verschillende kanten ontvangt de auteur en komiek steunbetuigingen na het verschijnen van zijn betoog: