Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Scholen weigeren leerlingen met autisme’

Foto ANP / Koen Suyk

Autistische leerlingen worden vanwege hun beperking geweigerd bij vervolgopleidingen. Dat zeggen betrokkenen op basis van ervaringen in de regio Eindhoven vandaag in NRC Handelsblad. Bij een meldpunt dat in de regio is geopend, zijn in een maand 55 klachten binnengekomen van leerlingen met autisme die zijn afgewezen door een mbo- of hbo-school.

Dagelijks komen er een à twee klachten bij, zegt de Start Foundation, de initiatiefnemer van dit Meldpunt Autiweigerscholen.

Volgens directeur Jos Verhoeven van de Start Foundation zijn scholen weigerachtig omdat zij vrezen vanaf volgend jaar minder geld te krijgen voor zorgleerlingen. De financiering verandert vanaf augustus 2014 met de invoering van het passend onderwijs.

Nu geldt nog: hoe meer leerlingen met een extra zorgbehoefte op een reguliere school zitten, des te meer geld die school ontvangt. Maar in de toekomst krijgen mbo- en hbo-scholen een vast bedrag voor zorg uitgekeerd van het ministerie van Onderwijs, gebaseerd op het totaal aantal leerlingen. En dus ongeacht het aantal leerlingen met een beperking.

Ibrahim Wijbenga, raadslid in Eindhoven voor het CDA, denkt dat leerlingen met autisme om “bedrijfsmatige redenen” nu al zoveel mogelijk worden geweerd. Hij heeft vragen over de kwestie gesteld aan de wethouder van onderwijs. Tweede Kamerleden Loes Ypma en Mohammed Mohandis van de PvdA hebben over het meldpunt schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA). Het ministerie van Onderwijs laat weten dat de minister de vragen volgende week beantwoordt.

Aanleiding voor het meldpunt vormde de afwijzing van een 19-jarige jongen met autisme door de Eindhovense school SintLucas, een populaire mbo-opleiding voor creatief-technische beroepen. Hij beschikt over de juiste vooropleiding en legde een intaketest van de school met goed resultaat af. Ook zijn thuisopdracht werd goed bevonden.

Algemeen directeur van SintLucas Walther Tibosch zegt de precieze reden van de afwijzing niet te kennen, en verwijst naar een collega, die niet bereikbaar is voor commentaar.