RTL koopt digitale tak Videoland en brengt betaaltelevisie

Foto ANP

RTL Nederland heeft Videoland On Demand gekocht en betreedt daarmee de markt van betaaltelevisie, zo werd vanochtend bekend. Het overnamebedrag is hierbij niet bekendgemaakt.

RTL en The Entertainment Group (TEG) maken vandaag bekend dat RTL 65 procent van de aandelen van TEG heeft gekocht. De overname van VOD valt onder deze deal. VOD biedt nu aan anderhalf miljoen gebruikers betaaltelevisie aan, en hiermee wordt RTL naar eigen zeggen de grootste speler op de snel groeiende markt van video-on-demand.

‘De markt is veranderd’

De tv-markt is veranderd, zo schrijven Stijn Bronzwaer en Dolf de Groot vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Vroeger waren tv-kijkers gebonden aan de programmering van de publieke en commerciële omroepen. Inmiddels zijn er tal van internetdiensten die films en complete tv-series op bestelling leveren. Bioscoopketen Pathé heeft een eigen online-videotheek, net als kabelbedrijven UPC en Ziggo. En het aantal Nederlanders dat wel eens een film of serie via een illegale site downloadt is sinds 2008 gestegen van 10 naar 18 procent, bleek uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.”

Met de aankoop van Videoland on Demand speelt RTL in op de veranderende marktomstandigheden, zegt analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper in NRC.

“Zenders als RTL leven van reclame, waar ze allerlei leuke programma’s omheen knutselen. Maar de groei zit in kijken op bestelling.”

Maandelijks abonnement met onbeperkte films en series

RTL start dit najaar met een abonnement waarmee klanten voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series uit binnen-en buitenland kunnen kijken. Videoland is op dit moment nog een pay-per-viewdienst, maar dit nieuwe model lijkt een antwoord te zijn op de komst van de Amerikaanse online videogigant Netflix. RTL biedt al films aan op zijn platform RTL XL, maar de catalogus en en daarmee het aanbod van Videoland is groter.

Bert Habets, CEO van RTL Nederland verklaart vanochtend:

“Deze overname is voor ons een logische volgende stap in de ontwikkeling van ons on demand tv-aanbod. We zitten met RTL in een digitale transformatie. Het verdienmodel gedreven door advertenties blijft voor RTL de belangrijkste bron van inkomsten. Tegelijkertijd zien we het verdienmodel met betaaldiensten steeds harder groeien. Onze VOD en Ventures-activiteiten zijn daar treffende voorbeelden van.”

Het aantal videotheken van Videoland in Nederland is drastisch afgenomen, het zijn er op dit moment krap driehonderd. De markt van video-on-demand groeit wel sterk, ruim twee miljoen Nederlanders maken er gebruik van.