‘Prins Bernhard liet De Roy van Zuydewijn schaduwen’

Opnieuw zijn er aanwijzingen opgedoken dat wijlen prins Bernhard zich intensief heeft bemoeid met het leven Edwin de Roy van Zuydewijn en zijn ex-vrouw prinses Margarita. Royalty-journalist Marc van der Linden heeft in al in april 2003 een verklaring afgelegd bij een notaris waarin hij dat verklaart. Die akte is deze week in bezit gekomen van NRC Handelsblad.

Foto ANP / Marcel Antonisse

Opnieuw zijn er aanwijzingen opgedoken dat wijlen prins Bernhard zich intensief heeft bemoeid met het leven van Edwin de Roy van Zuydewijn en zijn ex-vrouw prinses Margarita. Royalty-journalist Marc van der Linden heeft in al in april 2003 een verklaring afgelegd bij een notaris waarin hij dat verklaart. Die akte is deze week in bezit gekomen van NRC Handelsblad.

In de akte vertelt Van der Linden dat hij regelmatig contact heeft met “een belangrijke bron” die “naar ik uit eigen ervaring weet, regelmatig diensten verricht ten behoeve van Prins Bernhard.” Die bron vertelde hem dat hij “op verzoek van prins Bernhard” in 2000 en 2001 regelmatig observaties heeft uitgevoerd bij de woning van De Roy van Zuydewijn. “Hij diende aldaar de gangen van hen na te gaan en daarover notities te maken voor Prins Bernhard. Hij heeft dat zeker vijftien keer gedaan.”

Prins Bernhard vond De Roy ‘een vijandig projectiel’

Begin april werd in een boek over koningin Beatrix Pieter Broertjes geciteerd die vertelt over een bezoek van hem bij Prins Bernhard. Bernhard had net De Roy op bezoek gehad. Tegen Broertjes zegt hij vervolgens dat De Roy “een vijandig projectiel is dat onschadelijk gemaakt moet worden.” De prins gaf vervolgens het Kabinet der Koningin opdracht om de inlichtingendienst AIVD in te schakelen om inlichtingen over De Roy in te winnen.

De informatie was voor de SP aanleiding om vragen te stellen aan minister president Rutte over de kwestie. Die heeft de vragen beantwoord. Daarop heeft SP nieuwe vragen gesteld. D66 wil de kwestie bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken opnieuw aan de orde stellen.

De strijd van De Roy van Zuydewijn tegen het Koninklijk Huis begon in februari 2003 toen hij met zijn toenmalige vrouw prinses Margarita in een reeks interviews met het weekblad HP/De Tijd uit school klapte over het Koninklijk Huis en zei te worden tegengewerkt door hen. In 2006 scheidde Margarita van De Roy en werd ze weer door de koninklijke familie opgenomen.

Marc van der Linden laat in een reactie weten dat zijn verklaring “heel oud nieuws” is en dat hij hem bovendien later heeft ingetrokken omdat hij twijfels kreeg over de betrouwbaarheid van zijn bron.