Oude maagden en seksuele vasten

The 40 Year Old Virgin / 40 Days and 40 Nights

RTL5, 20.30 – 00.50 uur

Welkom bij NRC’s pubquiz. We beginnen met een vraag naar de overeenkomst tussen de twee films die RTL5 vanavond achter elkaar uitzendt: The 40 Year Old Virgin (Judd Apatow, 2005) en 40 Days and 40 Nights (Michael Lehmann, 2002). Druk niet te snel op de knop, want het is een instinker.

Een kleine hint: het heeft niets te maken met het getal 40. Ik zie wat teleurgestelde gezichten. Het is ook een wat flauwe vraag, dus laten we maar snel het antwoord geven.

Beide films hebben in Nederland tot een tv-programma geleid. Het grondidee van The 40 Year Old Virgin, over een veertiger (Steve Carell) die nog maagd is waarna zijn collega’s hem aan de vrouw willen helpen, vind je terug in Ik heb HET nog nooit gedaan. Hierin onderzoekt Ewout Genemans waarom sommigen laat zijn met het verlies van hun maagdelijkheid.

In 40 Days and 40 Nights wil hoofdpersoon Matt (Josh Hartnett), in een poging zijn vriendin te vergeten, 40 dagen seksueel vasten, natuurlijk precies op het moment dat veel vrouwen hem leuk vinden en hij weer verliefd wordt. Het inspireerde nota bene de EO tot twee seizoenen 40 dagen zonder seks (2008/2009), gepresenteerd door voormalig fotomodel en domineeszoon Arie Boomsma.

André Waardenburg