Oud-burgemeester Offermans vervolgd om corruptie

De oud-burgemeester van Meerssen, VVD’er Ricardo Offermans, wordt vervolgd wegens ambtelijke corruptie. Hij moet zich volgende maand voor de rechter verantwoorden, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag.

De oud-burgemeester van Meerssen, VVD’er Ricardo Offermans, wordt vervolgd wegens ambtelijke corruptie. Hij moet zich volgende maand voor de rechter verantwoorden, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag na berichtgeving in de Limburgse kranten.

Offermans zou informatie over sollicitatie hebben gekregen van Van Rey

Ricardo Offermans vertrok 1 januari dit jaar als burgemeester van de gemeente Meerssen. Offermans zou bij zijn kandidaatstelling voor het burgemeesterschap van Roermond informatie hebben gekregen van toenmalig wethouder Jos van Rey, die adviseur was van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. Van Rey zou hem twee vragen hebben doorgespeeld die tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde zouden komen. Offermans werd uiteindelijk ook voorgedragen als nieuwe burgemeester.

De zaak kwam aan het licht omdat de telefoon van Van Rey werd afgeluisterd vanwege een onderzoek tegen de wethouder naar corruptie bij grote bouwprojecten in Roermond. Om te voorkomen dat het tot een echte benoeming van Offermans tot burgemeester van Roermond zou komen, viel justitie op 19 oktober van het vorig jaar binnen bij Van Rey en op het stadhuis in Roermond. Offermanns werd als verdachte verhoord.

Een aantal dagen later trok Offermans zich terug als kandidaat voor het burgemeesterschap, en stapte hij na zes jaar op als burgemeester van Meerssen en als voorzitter van de VVD in Limburg. De benoemingsprocedure voor de burgemeester van Roermond moest opnieuw in gang worden gezet.

Van Rey trad af als wethouder en VVD-senator. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Het strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt nog.

Offermans: bizar dat het nu pas tot een zaak komt

De oud-burgemeester van Meerssen moet maandag 9 september voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Het OM vervolgt hem voor het aannemen van de informatie en een mogelijke wederdienst. Daarover wil justitie niets zeggen. Als VVD-voorzitter Limburg was Offermanns betrokken bij de voordracht van Van Rey als gedeputeerde in juni 2012.

Op het ten laste gelegde staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar. Als de rechter ambtelijke corruptie niet bewezen acht, hoopt het OM op een veroordeling voor medepleging van het schenden van het ambtsgeheim. Daar staat een maximale celstraf op van een jaar.

Offermans wil tegenover NRC Handelsblad niet inhoudelijk ingaan op de tenlastelegging. Hij noemt het “bizar” dat het nu pas tot een zaak komt.

“De kwestie lijkt me toch niet zo complex. Nu zijn we tien maanden verder en ben ik al die tijd gegijzeld.”

Offermanns weet nog niet wat hij in de toekomst wil gaan doen en of hij verder wil in het openbaar bestuur. “Eerst wil ik deze zaak afsluiten. Dan kan ik weer vooruitkijken.”