Obama zegt afspraak met Poetin af

Obama en Poetin in betere tijden op de G8-top in juni.
Obama en Poetin in betere tijden op de G8-top in juni. Foto AFP / Jewel Samad

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bezoek aan Moskou volgende maand afgezegd en daarmee een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. De beslissing komt voort uit de verontwaardiging in de Verenigde Staten over de beslissing van Rusland klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen.

Daarnaast is er groeiende irritatie in de VS over de mensenrechten in de Rusland. Gisteren zei Obama in de Tonight Show:

“Er zijn tijden dat ze terugzakken in het denken vanuit de Koude Oorlog en de mentaliteit van de Koude Oorlog.”

Ook uitte Obama kritiek op de Russische aankondiging dat een wet die propaganda voor homoseksualiteit verbiedt, ook gehanteerd zal worden tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi, begin 2014.

“Ik denk dat zij (Rusland, red.) begrijpen dat de meeste landen die deelnemen aan de Spelen niet zullen accepteren dat homoseksuelen en lesbiennes anders worden behandeld.”

Ben Rhodes, plaatsvervangend veiligheidsadviseur in de VS, zei vandaag:

“We blijven samenwerken met Rusland over de punten waar we het eens zijn, maar het was het unanieme standpunt van de president en zijn team van nationale veiligheid dat een ontmoeting geen zin heeft in het huidige klimaat.”

Obama is wel nog steeds van plan een economische top van de G20 in Sint-Petersburg bij te wonen, maar een onderonsje met Poetin zal daar geen onderdeel van zijn.