Ook Nederlandse ambassade potentieel doelwit van aanslag

Een toerist loopt naar het vliegveld in Sanaa, Yemen vandaag. Nederland en andere westerse landen roepen al dagen al hun burgers en medewekers op het land te verlaten wegens een terreurdreiging. Ook het ambassadepersoneel is teruggehaald.
Een toerist loopt naar het vliegveld in Sanaa, Yemen vandaag. Nederland en andere westerse landen roepen al dagen al hun burgers en medewekers op het land te verlaten wegens een terreurdreiging. Ook het ambassadepersoneel is teruggehaald. Foto EPA / Yahya Arhab

De Nederlandse ambassade in Sanaa is een potentieel doelwit van een terroristische aanslag in Jemen. Om die reden heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans besloten dat de hele staf de Nederlandse ambassade in Sanaa moest verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond.

Het gaat in totaal om twaalf medewerkers die inmiddels het land uit zijn. De maatregel is genomen na nieuwe informatie dat een aantal westerse landen potentieel doelwit is van een aanstaande terroristische aanslag. Nederland wordt genoemd bij die landen. Eerder vond Buitenlandse Zaken het niet nodig om het Nederlandse ambassadepersoneel uit Jemen te evacueren terwijl de VS en de Britten dit wel deden. Wel werd besloten de ambassade te sluiten en te gaan werken met een kernstaf van vier mensen.

Volgens het ministerie gaat het om een tijdelijke maatregel, die begin volgende week na het Suikerfeest opnieuw wordt geëvalueerd. De Nederlandse gemeenschap in Jemen, die ook op de hoogte is gebracht, kan de Nederlandse autoriteiten via een noodnummer buiten Jemen bereiken. Het ministerie gaf gisteren al het dringende advies aan Nederlanders die nog in Jemen verblijven het land te verlaten, en ontraadde sowieso al alle reizen naar Jemen vanwege de politieke onrust in het land.

Dreigingsniveau is niet hoger in Nederland

De kans op een aanslag in Nederland zelf is overigens niet toegenomen, meldt persbureau Novum op basis van een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau.

Onderschept gesprek met Al-Qaedaleider is aanleiding

De VS en andere westerse landen besloten afgelopen weekend om hun ambassades en consulaten in de Arabische wereld te sluiten. Aanleiding voor de sluiting is een onderschept gesprek van de leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri. De Al-Qaeda-leider zou in dat gesprek opdracht hebben gegeven tot een aanval op korte termijn.

Sinds die melding geldt ook in Nederland extra waakzaamheid naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging. Op verschillende punten worden extra controles uitgevoerd. In de VS maakte een vliegtuig uit Ierland eerder vanavond een noodlanding in Philadelphia wegens een nog onbekende terreurdreiging.