‘Homofilie is geen issue’

René van der Gijp begrijpt niets van de ophef over zijn uitspraak dat voetbal niets voor homo’s is. „In de Tour zie je ook maar één donkere wielrenner.”

Voetbalanalist René van der Gijp staat nog „honderd procent” achter zijn uitspraak dat voetbal „geen sport voor homo’s” is. Van der Gijp deed deze uitlating maandag in tv-programma Voetbal International. „Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken”, zei de oud-speler van Sparta en PSV, die daarna mikpunt werd van kritiek. De KNVB noemde zijn uitlatingen „onzinnig”. Op Twitter kreeg hij veel boze reacties.

Maar Van der Gijp wil geen excuses maken voor wat hij heeft gezegd. „Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gedaan”, zegt de oud-international in een telefonisch interview.

Geschrokken van de ophef?

„Totaal niet. Omdat ik me niet aangesproken voel, als ik word uitgemaakt voor homofoob. Als er íemand is die het helemaal geen reet kan schelen wat iemand met zijn leventje doet, ben ik het.”

Waarom vindt u dat voetbal geen sport is voor homo’s?

„Er zijn er gewoon niet zo veel. De kapperswereld is meer bij ze in trek, dat doen ze met veel meer passie. En in de tv-wereld zie je er ook veel meer. Omdat daar nu eenmaal hun interesse ligt. Daar is toch helemaal niets mis mee?

„Neem nou de Tour de France. Daar zie je één donkere wielrenner. Dan denk ik: wielrennen zal wel niet de favoriete bezigheid zijn van donkere mensen. Maar kijk je naar de 100 meter atletiek, daar zie je ze wel. Dat is ze op het lijf geschreven. Zo werkt dat nou eenmaal.”

Geeft u met uw uitspraken geen signaal af dat homo’s niet welkom zijn in het voetbal?

„Nee. Ik heb jaren in de kleedkamer gezeten. Nooit meegemaakt dat homofilie een issue was, of dat er een zwaar gesprek over is gevoerd. Scheidsrechter [wijlen] John Blankenstein kwam uit voor zijn geaardheid. Die kwam gewoon met zijn vriend in het spelershonk een biertje drinken. Kon gewoon. Ook vanaf de tribune heb ik nooit een onvertogen woord richting hem gehoord. Ik geloof dat voetbal de meest tolerante beroepsgroep is op aarde.”

Er is niet één homoseksuele profvoetballer in Nederland. Dat is toch heel vreemd?

„Tsja. Er zullen er wel één of twee rondlopen. Maar als ze niet uit de kast durven te komen, is het veel meer uit angst voor de reacties van familie en vrienden, dan voor de voetbalwereld.”