Het meeste geld gaat op aan reizen

Charlotte Rosalie (26) is fulltime projectmanager bij consultancyfirma EMSA Emerging Markets Africa Ze adviseert bedrijven die investeren in Afrika Charlotte woont met haar ouders en broer in Leiderdorp

‘Ik denk maar zo: de aanhouder wint. Ik heb anderhalf jaar naar de juiste baan gezocht en zo’n honderd sollicitatiebrieven geschreven. Nu heb ik een baan die ik leuk vind. Na mijn postgraduate buitenlandse betrekkingen aan instituut Clingendael ben ik gaan solliciteren. Ondertussen liep ik stage, leerde ik Arabisch en deed ik vrijwilligerswerk om maar zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ik dacht beleidsmedewerker of diplomaat te worden, maar ik ben blij dat het anders heeft uitgepakt.

„Mijn baan als projectmanager bij EMSA vind ik interessant omdat we Afrikaanse en Europese bedrijven adviseren bij het investeren in Afrika. Ik beheer lopende projecten en ik schrijf nieuwe projectvoorstellen. In mijn samenwerking met Afrikaanse ondernemers krijg ik veel inspiratie van hun creativiteit.

„Soms krijgen we wel eens kritiek, we zouden rijk worden over de rug van Afrikaanse ondernemers, maar dat is niet zo. Mensen begrijpen soms niet wat we doen, wij helpen ze juist hun zaken naar een hoger niveau te tillen.

„Maandelijks verdien ik zo’n 2.200 euro netto. Vergeleken met leeftijdsgenoten die dezelfde werkervaring hebben, zit ik dus wel lekker. Geld is dan ook niet echt een issue voor me, ik hoef niet na te denken over wat ik uitgeef. Ook omdat ik tijdelijk weer bij mijn ouders woon, heb ik geen woonkosten en kan ik leuke dingen doen en nog wat sparen.”

‘Het meeste geld gaat bij mij op aan reizen, dat is iets van de laatste jaren. Tijdens mijn studie zag ik dat leeftijdgenoten de wereld in trokken en dat wilde ik ook wel. Ik kom nu net terug uit Ghana en Nigeria, daar was ik voor werk, maar ook op vakantie. Vorig jaar ben ik naar Jordanië en Israël geweest en aan het einde van het jaar ga ik hopelijk naar Centraal-Afrika. Indonesië is een land dat al heel lang op mijn verlanglijstje staat omdat mijn opa er vandaan kwam. Uit Tasikmalaya op Java, om precies te zijn. Helaas is hij al overleden, we hadden een bijzondere band.

„Naast de vaste lasten zoals het terugbetalen van mijn studieschuld, zorgkosten en de telefoonrekening, ga ik regelmatig naar de acupuncturist voor mijn hooikoorts en kattenallergie. Ook ga ik naar de chiropractor, maar dat is meer preventief. Mijn ouders hebben allebei slechte ruggen en ik wil voorkomen dat ik dat ook krijg; ik zit toch dagelijks zo’n acht uur achter een bureau. Om de zes weken ga ik naar een spa, een luxe die ik mezelf gun.

„Ik ben best makkelijk met geld omdat ik het nu heb. Voordat ik fulltime werkte, had ik een bijbaan en hield ik ook door de cursus Arabisch weinig geld over. Op dat moment vond ik investeren in mezelf belangrijker dan leuke dingen doen. Ik ben best positief ingesteld, aan het einde van de tunnel is er altijd licht. Ondanks die lange tijd solliciteren heb ik de moed erin weten te houden. Dat was ook dankzij mijn twee tantes die personal coaches zijn. Ik ben daar in de periode dat ik geen werk kon vinden vaak langs geweest.”

Ook vertellen over je inkomsten en uitgaven in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl