Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Privacy

Gefilmde kentekens jarenlang in database

De Landelijke Eenheid, een onderdeel van de Nationale Politie, slaat alle kentekens die het vastlegt met zogenoemde ANPR-camera’s op in een centrale database. Dit blijkt uit een tot nu toe onbekend convenant dat de politie sloot met de Belastingdienst. ANPR staat voor automatic number plate recognition. De Landelijke Eenheid zou gegevens van niet-verdachte automobilisten die het zelf verwerkt direct verwijderen, maar in een ‘afgeschermde omgeving’ worden dezelfde data ook bewaard. Van daaruit gaan ze wekelijks naar de fiscus, die de informatie soms jarenlang opslaat.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is de opslag van kentekenbeelden door de politie illegaal. „Het bewaren van kentekens van allerlei onschuldige mensen is in strijd met de wet. Die moeten direct worden verwijderd”, zegt voorzitter Jacob Kohnstamm. Hij kan niet zeggen of zijn organisatie een onderzoek instelt. Daarover worden nooit mededelingen gedaan.

Het bewaren van de kentekens is ook opmerkelijk omdat het kabinet-Balkenende IV de Tweede Kamer in 2010 beloofde dat dat niet meer zou gebeuren. Dat was nadat twee politiekorpsen daarvoor door het CBP op de vingers waren getikt. Een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zo oordeelde de privacywaakhond destijds. Het CBP vreest dat burgers onterecht verdacht worden als criminelen misdaden plegen met vervalste kentekens of gestolen voertuigen.

Diverse leaserijders zijn ondertussen naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat de jarenlange opslag van hun rijgedrag hun privacy schendt.