Acht doden door gasexplosie flat Argentinië

Reddingswerkers staan tussen het puin in Rosario, veroorzaakt door de gasexplosie.
Reddingswerkers staan tussen het puin in Rosario, veroorzaakt door de gasexplosie. Foto Reuters / Marcelo Masuelli

Bij een gasexplosie in een flatgebouw in de Argentijnse stad Rosario zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Zestig mensen raakten gewond en negentien mensen zijn nog vermist. Een groot deel van het centrum van Rosario moest worden ontruimd, meldt persbureau AP.

Het gebouw vatte door de explosie vlam en stortte deels in. De voor- en achtergevel van het gebouw zijn weggeblazen, waardoor de vernielde resten van appartementen te zien zijn. Tientallen mensen zaten een tijd vast op de bovenste verdiepingen van het tien verdiepingen tellende gebouw. Brandweermannen en reddingswerkers zijn nog op zoek naar vermisten.

Ook in de omgeving raakten door de explosie gebouwen beschadigd. Vijf blokken rondom de flat werden ontruimd uit vrees voor instorting. Na de explosie brak brand uit en uit voorzorg werd de gastoevoer in het gebied afgesloten. Volgens ooggetuigen was de explosie kilometers verderop te voelen.

De ontploffing werd waarschijnlijk veroorzaakt door een gaslek. Het duurde drie uur voordat de brandweer de brand wist te blussen. Sommige overlevenden berichtten dat zij veertig minuten voor de explosie al een gaslucht hadden gemeld. Daarop was echter door niemand gereageerd.