Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

René van der Gijp wekt verbijstering: voetbal is geen sport voor homo’s

René van der Gijp liet zich met geen mogelijkheid onderbreken toen hij tijdens Voetbal International reageerde op beelden van de KNVB-boot die meevoer tijdens de Gay Parade in Amsterdam: “Voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken”.

Archieffoto ANP/Robin Utrecht

René van der Gijp liet zich met geen mogelijkheid onderbreken toen hij gisteravond tijdens de uitzending van Voetbal International reageerde op beelden van de KNVB-boot die meevoer tijdens de Gay Parade in Amsterdam: “Voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken”.

Presentator Wilfred Genee kwam er niet tussen toen Van der Gijp zijn monoloog hield na de beelden van Van Gaal, De Boer en Kluivert die dansend door de grachten voeren:

“Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo’s.

Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar. Op zaterdag loop ik door de Bijenkorf en wie staat daar mensen op te maken: Leco. En dat gelul: laat die voetballers uit de kast komen… Er zijn er gewoon niet veel.”

http://www.youtube.com/watch?v=8rFkBQcnr_A&hd=1

Update 13.47: De KNVB reageert tegenover het ANP vanmiddag verbaasd op de woorden van Van der Gijp, maar niet inhoudelijk:

“Het is duidelijk hoe de KNVB erover denkt; we hebben vorige week immers een helder statement gemaakt. We voelen ons nu dan ook niet geroepen om op dergelijke onzinnige uitspraken te reageren.”

Update 16.59 uur: nrc.next-redacteur Andreas Kouwenhoven had zojuist René van der Gijp aan de telefoon voor een reactie op de ophef. Die liet weten nog “honderd procent” achter zijn uitspraken te staan.

“Wat mij stoort is dat het voetbal wordt neergezet als intolerant, omdat homo’s niet uit de kast zouden durven komen. Ik geloof dat voetbal de meest tolerante beroepsgroep is op aarde. Er zijn gewoon niet zo veel homo’s. Ik heb in de kleedkamer nooit meegemaakt dat homofilie een issue was, of dat daar een zwaar gesprek over gevoerd is.”

Hij zegt zich “totaal niet” geraakt te voelen door de kritiek.

“Ik voel me niet aangesproken als iemand mij voor homofoob uitmaakt. Als er íemand is die het helemaal geen reet kan schelen wat iemand met zijn leventje doet, ben ik het. Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gezegd. Als er homoseksuele voetballers zijn die niet uit de kast durven, dan is het veel meer angst voor de reacties van familie en vrienden, dan voor de spelersgroep.”

‘Een ontiegelijk domme opmerking’ van Van der Gijp’

Het fragment in Voetbal International is verre van onopgemerkt gebleven. In opiniestukken van HP De Tijd en TZUM wordt het ‘ontiegelijk dom’ en ‘volstrekt out of order’ genoemd, de manier waarop Van der Gijp zich heeft uitgelaten, en hij wordt opgeroepen openlijk zijn excuses te maken.

Ook menig twitteraar reageerde teleurgesteld of verbijsterd op de tirade van de commentator:

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Ons orakel René van der Gijp: homo’s weten al op hun 14de dat ze homo zijn, en dan ga ze in het weekend in een kapperszaak werken
Twitter avatar nextstijn Stijn Bronzwaer(NRC) Ben normaal groot fan van #VI, maar heb deze keer met toenemend plaatsvervangende schaamte naar René vd Gijp gekeken http://t.co/OvJS8zDYpq
Twitter avatar Fellinger Stephan Fellinger #rtl7 #vitv Hoe Rene vd GIjp denkt over homo’s, dat is gewoon eng.
Twitter avatar BjeCaWine Björn Carlsson René van der gijp = dinosaur. Met jouw attitude zou niemand uit de kast durven te komen. Tijden veranderen…
Twitter avatar cinemonkey Nico van den Berg René van der Gijp als onze nationale homohater. Misschien heeft Putin nog een minister van Sport nodig. http://t.co/0w4NVluogT

Een veel gewaardeerde grap:

‘KNVB-boot is een mijlpaal’

Karin Blankenstein en Huub ter Haar zetten zich met de John Blankenstein Foundation al jaren in voor een veilig sportklimaat voor homo-en biseksuelen. Zij noemden het dit weekend in NRC Handelsblad nog een mijlpaal dat de KNVB dit weekend meevoer in de Gay Parade.

“De voetbalboot is te plaatsen in een traditie van pogingen om het voetbal tot een volkssport van en voor iedereen te maken: niet alleen vrouwen, gekleurde spelers, maar ook niet-heteroseksuelen zijn welkom. [...] Zolang iedereen zwijgt blijft homoseksualiteit binnen leden van amateurclubs een taboe. Zij vergeten daarbij en passant de jeugdleden, die te lang moeten worstelen met hun seksuele gevoelens. Het Nederlandse voetbal heeft daarom niet alleen een boot op de Canal Parade nodig, maar bijvoorbeeld ook heldere regels die het scheldwoord ‘homo’ verbieden. “

http://www.youtube.com/watch?v=woVbWnQJv04&hd=1

‘De motoriek valt toch meestal op bij homo’s’

Ajax-trainer Frank de Boer zei vorig jaar dat de schaarste van homoseksuele profvoetballers “misschien” komt doordat ze “minder sportief” zijn. “De motoriek valt toch meestal wel op bij homo’s”, zei hij in het BNN-programma FC Gay. Broer Ronald noemt die uitspraak “ongelukkig”. “Ik ken ook genoeg hetero’s met een beperkte motoriek. Maar Frank denkt wel beter na de volgende keer, denk ik.”

Homoseksualiteit moet gewoon worden in het voetbal. “Of je nou homo, donker of geel bent, dat moet geen bal uitmaken”, zei Ronald De Boer zaterdag in NRC Handelsblad. “De eerste die openlijk homoseksueel durft te zijn in het Nederlandse profvoetbal zal een harde huid moeten hebben”, zegt De Boer. “En die zal het ook niet uit moeten maken wat er geroepen wordt. Maar wij – de voetbalwereld, de clubs, het publiek – moeten ervoor zorgen dat met deze mensen niet wordt gesold.” Dat wil zeggen: “Als ze er zijn natuurlijk.”