Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

‘Politie schendt wet door opslag alle kentekens’

ANP / Marcel Antonisse

De Landelijke Eenheid, een onderdeel van de Nationale Politie, blijkt alle kentekens die het vastlegt met zogenoemde anpr-camera’s op te slaan in een centrale database. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is dat illegaal. Dat schrijft nrc.next morgenochtend.

“Het bewaren van kentekens van allerlei onschuldige mensen is in strijd met de wet. Die moeten direct worden verwijderd”, zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van de privacywaakhond. Anpr staat voor automatic number plate recognition.

De opslag van de kentekens is ook opmerkelijk omdat het kabinet-Balkenende IV in de Tweede Kamer destijds beloofde dat het bewaren niet meer zou gebeuren. Dat was nadat twee politiekorpsen daarvoor in 2010 door het CBP op de vingers waren getikt. Het bewaren van kentekens blijkt uit een tot nu toe onbekend convenant tussen de Landelijke Eenheid en de Belastingdienst.

Bij de Landelijke Eenheid zouden de gegevens van niet-verdachte automobilisten wel direct worden verwijderd, maar in een ‘afgeschermde omgeving’ worden dezelfde data ook bewaard. Van daaruit gaan ze wekelijks naar de Belastingdienst. Diverse leaserijders zijn ondertussen naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat de jarenlange opslag van hun rijgedrag hun privacy schendt. Eerder deze zomer bleek dat de politie en Belastingdienst het fotograferen van kentekens dit jaar flink heeft opgeschroefd.