Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overname Dell door oprichter is minst slechte optie

Een krakkemikkig compromis over het van de beurs halen van Dell zal voor alle betrokkenen tot beperking van het gezichtsverlies leiden. Het laten schieten van de transactie van 24 miljard dollar zou de meeste aandeelhouders schade hebben berokkend, evenals de raad van commissarissen en de gelijknamige oprichter van het bedrijf.

Niet iedereen zal even blij zijn met het nieuwe bod, dat 2 procent hoger ligt dan het oorspronkelijke bod van Michael Dell en Silver Lake Partners, in ruil voor een gewijzigde stemprocedure. Toch zou het genoeg moeten zijn om de overeenkomst te doen slagen.

Een stemming aanstaande vrijdag had de transactie kunnen doen stranden, maar vrijwel alle betrokkenen hadden redenen om water bij de wijn te doen. De verkopende aandeelhouders zullen 450 miljoen dollar extra ontvangen en de stemmacht van tegenstanders wordt kleiner. Deze wijzigingen zouden moeten volstaan om de beursexit van Dell volgens plan te laten verlopen.

Beleggers hebben ook niet veel keus. Het concern is er nu slechter aan toe dan in januari toen de oprichter het bod van 13,65 dollar per aandeel uitbracht. De pc-markt krimpt jaarlijks met 15 procent, sneller dan zes maanden geleden werd gedacht. De beurskoers van Dell zal beslist enorm onderuit gaan als de transactie mislukt.

Het onconventionele alternatief dat is voorgesteld door de activistische belegger Carl Icahn – meer schulden, een hoge dividenduitkering en een hoeveelheid aandelen die het verschil in waarde ruimschoots moet goedmaken – lijkt riskant. Icahn zal niet blij zijn met de nieuwe overeenkomst, maar in ieder geval zullen hij en andere beleggers die profiteren van prijsverschillen een kleine winst boeken.

Langetermijnbeleggers als Southeastern Asset Management, die luidkeels hadden verkondigd dat de aandelen bijna twee maal zo veel waard waren, zullen moeten toegeven dat die waardering vandaag de dag niet realistisch meer is.

De commissarissen van Dell had ook weinig opties. Zij hebben de stemprocedure gewijzigd in ruil voor een betrekkelijk kleine verbetering van de prijs en een concessie op het vlak van de schadevergoeding als de deal niet doorgaat. Dat is beter dan het aanbevelen van een overeenkomst die de aandeelhouders niet aanvaarden, om hen vervolgens verliezen te zien lijden.

De geloofwaardigheid van Michael Dell zou op het spel zijn komen te staan als de stemming negatief voor hem was uitgevallen. Nu hij iets meer geld op tafel heeft gelegd om de overname te doen slagen, krijgt hij meer armslag om het bedrijf er weer bovenop te helpen.

Er is zelfs een lichtpuntje voor Silver Lake. De private equity-firma koopt een bedrijf waarvan de vooruitzichten met de dag slechter worden. Maar zij vermijdt de reputatieschade die zij zou oplopen als zij zou afhaken. Er zal alom gemopper te horen zijn, maar het alternatief zou vele malen slechter zijn geweest.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.