Ook Syrische rebellen melden nu successen

Terwijl het Syrische regeringsleger terreinwinst boekt in Homs en rond Damascus hebben rebellen de afgelopen dagen successen gemeld in het kustgebied van Latakia en bij Aleppo in het noorden.

Volgens het oppositie-gezinde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben rebellen vier dorpen veroverd in het alawitische hartland van president Assads regime. Daar zouden ze 400 dorpelingen gevangen hebben genomen. Hun lot is niet bekend. De oorlog in Syrië heeft steeds meer het karakter aangenomen van een sektarische strijd tussen de sunnitische rebellen en alawieten, de shi’itische minderheid waarop het regime rust.

De rebellen zouden nu ook oprukken naar Assads geboorteplaats Qardaha. De aanvallers bestaan voornamelijk uit fundamentalistische strijders, onder wie twee met Al-Qaeda verbonden extremistische groepen. Het voordeel dat het regime elders heeft door zijn zware wapens, mist het hier waar het terrein bergachtig is en ongeschikt voor tanks.

De gemelde val van een militair vliegveld bij Aleppo, na een beleg van acht maanden, vormt eveneens een belangrijke zege voor de rebellen na hun recente nederlagen. Ook hier speelden met Al-Qaeda verbonden groepen een belangrijke rol. Volgens een zegsman hielden ongeveer 70 militairen nog stand van wie de meesten werden gedood bij een zelfmoordaanslag door een extremist. Een poging van het Syrische leger om de val van het vliegveld te voorkomen met een offensief door een pantsereenheid, werd vorige maand door de rebellen afgeslagen nadat ze een lading nieuwe wapens hadden ontvangen waaronder antitankraketten. (AP, Reuters)