Nederlanders moeten Jemen direct verlaten wegens terreurdreiging

Een Jemenitische soldaat bij een checkpoint voor toegang tot de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sanaa.
Een Jemenitische soldaat bij een checkpoint voor toegang tot de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sanaa. ANP-EPA / Yahya Arhab

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het dringende advies aan Nederlanders die nog in Jemen verblijven het land te verlaten. Dat blijkt vandaag uit een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie ontraadde al alle reizen naar Jemen vanwege de politieke onrust in het land. Een paar dagen geleden meldde BuZa dat in Jemen ongeveer veertig Nederlanders verblijven. Of er sindsdien Nederlanders zijn vertrokken, is niet duidelijk.

Zes van die veertig Nederlanders werken op de ambassade die tot zeker 12 augustus gesloten blijft. Of ook het ambassadepersoneel Jemen moet verlaten, is nog niet duidelijk. De regering van Jemen heeft kritiek op landen die hun ambassades sluiten omdat het juist zou zijn waar terroristen op uit zijn.

Op de ambassade werken zes Nederlanders. Eerder vandaag meldde Buitenlandse Zaken nog het niet nodig te vinden om het Nederlandse ambassadepersoneel uit Jemen te evacueren. De Amerikanen en de Britten besloten vandaag wel het personeel van hun ambassades uit Jemen weg te halen. Ook roepen de Britten en Amerikanen landgenoten Jemen te verlaten.

Nederlanders die weg willen, moeten dat op eigen gelegenheid doen, aldus het ministerie. Hen wordt gevraagd via dcm-ca-re@minbuza.nl per email te laten weten of ze het land zijn uitgekomen. In het hele land kunnen ‘westerse doelen’ worden aangevallen, aldus RTL.