Ook extra politiecontroles in Nederland vanwege terreurdreiging

De marechaussee patrouilleert op Schiphol.
De marechaussee patrouilleert op Schiphol. Archieffoto ANP/Evert Elzinga

De politie is extra waakzaam naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging waarvoor de Verenigde Staten afgelopen weekeinde waarschuwden. Op verschillende punten worden extra controles uitgevoerd, vertelde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof vanmiddag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

“We controleren op het spoor, onder andere op de hsl. Ook op Schiphol worden passagiers en de cargo van vluchten naar Amerika extra gecontroleerd.”, aldus Schoof. Dit weekend wilde een woordvoerder niet zeggen of Nederland extra maatregelen heeft getroffen. “We maken nu onze eigen afwegingen op basis van wat de Amerikanen ons melden.”

België besloot zondag al extra agenten in te zetten. “De Belgische autoriteiten hebben iets specifiekere informatie over mogelijke dreiging in België, waardoor ze een andere manier van handelen hebben”, verklaart Schoof.

‘Geen reële dreiging voor Nederland’

Schoof herhaalde in het programma verder dat er ‘geen reële dreiging’ voor Nederland is. “Mensen maken zich zorgen, maar dat is in Nederland niet nodig. Wel als je in Noord-Afrika zit en de Nederlandse belangen vertegenwoordigt, maar niet meer dan je normaliter al doet.” Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau.

De VS hebben alle ambassades en consulaten in de islamitische wereld sinds afgelopen weekend gesloten vanwege ‘