Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Jazztoetsenist George Duke (67) overleden

George Duke spelend op het 43ste Montreux Jazz Festival in Zwitserland (2009).
George Duke spelend op het 43ste Montreux Jazz Festival in Zwitserland (2009). AP / Jean-Christophe Bott

De geprezen jazztoetsenist George Duke is op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn publicist heeft dat volgens AP bevestigd. Duke overleed gisteren aan de gevolgen van leukemie. Hij speelde in 2011 nog op North Sea Jazz.

De in Californië geboren muzikant en producer is bekend om zijn invloed op onder meer akoestische jazz, funk R&B en soul zat ruim veertig jaar in het vak. Hij speelde onder meer mee op albums van Frank Zappa en het solodebuut van Michael Jackson uit 1979, ‘Off The Wall’.

Als producer had Duke Miles Davis onder zijn vleugels. Verder produceerde hij muziek met illustere artiesten als Smokey Robinson en Gladys Knight. Als toetsenist bracht hij op eigen titel ook ruim dertig albums uit.

Duke zou vier jaar oud geweest zijn toen hij zijn eerste pianoles genoot nadat Duke Ellington hoorde spelen. Uiteindelijk zou hij een Grammy winnen.