Groenink over omstreden beloningen: u duwt mij in de hoek van graaier

Salarissen, bonussen en optieregelingen voor CEO’s van grote ondernemingen, daar draaide de uitzending van Kijken in de Ziel van gisteravond om. Omstreden onderwerpen die ook bij topondernemers gevoelig kunnen liggen, zo bleek uit de reactie van voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink.

Salarissen, bonussen en optieregelingen voor CEO’s van grote ondernemingen, daar draaide de uitzending van Kijken in de Ziel van gisteravond om. Omstreden onderwerpen die ook bij topondernemers gevoelig kunnen liggen, zo bleek uit de reactie van voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink.

‘Hoeveel verdient u?’, die vraag werd topondernemers gisteravond voorgelegd. De vraag leverde veel lachende en ontwijkende reacties op van de succesvolle ondernemers, een enkeling kwam openlijk voor zijn of haar verdiensten uit.

Jeroen van der Veer bijvoorbeeld. Van 2004 tot 2009 was hij CEO van Shell en had hij een basissalaris dat tussen de een en twee miljoen euro bruto per jaar lag.
De rest valt onder het kopje ‘ingewikkeld verhaal’: een bonus die wordt geblokkeerd, een aandeel dat misschien wordt uitgekeerd, misschien ook niet.

‘Een topbestuurder staat voor zijn onderneming. Niet voor zijn bonus’

Een optieregeling van de CEO zorgt ervoor dat hij of zij er persoonlijk belang bij heeft dat het goed gaat met de onderneming, zo stelt presentator Coen Verbraak als hij tegenover Rijkman Groenink zit. Tussen 2000 en 2007 was hij bestuursvoorzitter van ABN Amro, tot de splitsing van de bank. “Ik had een salaris van 900.000 euro en een bonus die in 2001 geloof ik 60.000 euro was” vertelt hij openlijk. Verbraak tegenover Groenink:

“De optieregelingen hebben toch het wezen van de bankwereld veranderd? Banken waren ooit de hoeders van de economie. Het belangrijkste instrument van de bank is vertrouwen. Maar hiermee gingen bankiers ook voor zichzelf werken.”

Groenink verwerpt deze stelling fel:

“Waarom trekt u die conclusie nou? U gaat geheel voorbij aan de verantwoordelijkheid die een topbestuurder van een bank heeft voor het voortbestaan van z’n onderneming. Daar staat hij voor. Niet voor z’n bonus. Dat is een consequentie die misschien direct daar achteraan komt.”

Get Adobe Flash

Vervolgens stelde Verbraak diverse ondernemers tegenover hem de vraag of het terecht is dat topmanagers, met name in de financiële sector, als gewetenloze graaiers te boek staan. Diverse geïnterviewde beamen dat, en begrijpen slecht dat bankiers bonussen innen nadat ze ‘de boel eerst naar de Filistijnen hebben geholpen’.

Get Adobe Flash

Verbraak kreeg een emotionele reactie van Groenink:

“Mijn perceptie is dat de integriteit van de top niet ter discussie staat bij een groot aantal financiële instellingen. Ik heb te maken met het enkele beleid en beloningssysteem dat is afgesproken door de Raad van Bestuur van ABN Amro. Dat beloningssysteem, daar heb ik ja tegen gezegd en daar heb ik voor gewerkt. Het beloningssysteem leidt tot de situatie waarin het aandeel dat ik toegewezen heb gekregen dat in de loop der jaren veel meer waard is geworden dan op het moment dat die afspraak is gemaakt. [...]

U gebruikt journalistieke trucs en misleidende woorden die een verkeerde insinuerende indruk geven. ‘Jullie hebben jezelf bonussen gegeven’, dat is niet waar. U duwt mij in de hoek van graaier. Ik heb mijzelf nooit een aandeel gegeven. Het is zeer betreurenswaardig dat die indruk wel is ontstaan.”

“U bent het persoonlijke symbool geworden van dat graaien”, zo zegt de interviewer op zijn beurt, “Heeft u een kras op uw ziel?” Groenink:

“Een kras op m’n ziel heb ik vanwege het feit dat we in Nederland niet in staat in zijn gebleken de banken overeind te houden. Ik heb geen schuldgevoel na alle beschuldigingen een graaier te zijn. Ik ben het niet.”

Get Adobe Flash

Bekijk hieronder de volledige uitzending van Kijken in de Ziel:
Get Adobe Flash

‘Ik weet niet waarom ik geen recht zou hebben op een afvloeiingsregeling’

Begin vorig jaar werd Groenink door Twan Huys en een groep studenten in Amsterdam geïnterviewd voor het programma College Tour, het eerste televisie-interview dat hij gaf sinds de splitsing van ABN Amro.

“Er bestaat nog altijd een misvatting over wat de top van ABN Amro heeft gekregen. Niemand heeft ooit een vertrekbonus gehad. Ik was gewoon aandeelhouder. Ik zie niet in waarom ik geen recht zou hebben op een afvloeiingsregeling.”

Get Adobe Flash

    • Annemarie Coevert