Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Gesprek van leider Al-Qaeda was reden voor sluiting ambassades VS’

Een videostill waarop Ayman al-Zawahiri spreekt in 2009 om de ´verjaardag´ van 9-11 te vieren.
Een videostill waarop Ayman al-Zawahiri spreekt in 2009 om de ´verjaardag´ van 9-11 te vieren. Foto EPA - Site Institute

Een onderschept gesprek van de leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, zou de reden zijn geweest voor de sluiting van Amerikaanse ambassades. De Al-Qaeda-leider zou in dat gesprek opdracht hebben gegeven tot een aanval op korte termijn, zo meldde The New York Times gisteravond op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten.

Het onderschepte gesprek vond plaats tussen Zawahiri en Nasser al-Wahishi, het hoofd van Al-Qaeda in Jemen. Zawahiri zou Wahishi hebben bevolen een grote aanslag te plegen. Waar die aanval zou moeten plaatsvinden is onduidelijk, maar de geplande datum was 4 augustus, afgelopen zondag.

Volgens de krant waren de inlichtingendiensten verrast over de inhoud van het gesprek omdat het ongebruikelijk zou zijn dat Zawahiri rechtstreeks opdrachten geeft aan zijn ondergeschikten.

Tiental ambassades en consulaten dicht

Voor de Amerikaanse regering was het gesprek aanleiding om 21 ambassades en consulaten in Afrika en het Midden-Oosten tijdelijk te sluiten en Amerikanen wereldwijd op te roepen waakzaam te zijn. De VS houden nog negentien ambassades en consulaten tot zaterdag dicht.

Andere westerse landen besloten daarop ook hun ambassades en consulaten te sluiten. Ook de Nederlandse ambassade in Jemen ging uit voorzorg dicht. De vertegenwoordiging was kwetsbaarder geworden doordat andere landen hun ambassades hadden gesloten. Er zou geen sprake zijn van gerichte dreiging tegen Nederland. Gisteravond liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten dat de ambassade ook nog zeker een week dicht blijft.

Vier militanten omgekomen in Jemen

De aanwezigheid van militanten in Jemen, is een grote bron van zorg voor de VS. Bij een aanval met drones zouden vandaag vier leden van Al-Qaeda omgekomen zijn, melden lokale leiders van de provincie Maarib. De autoriteiten in Jemen hebben vandaag een lijst vrijgegeven met de namen van de 25 meest gezochte Al-Qaeda-leden.

Er zouden aanwijzingen zijn dat die aanslagen willen plegen tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de islamitische vastenmaand ramadan. Er is een beloning uitgeloofd van 23.000 dollar voor informatie die leidt tot hun arrestatie.