‘Buitenlandse druk op Kairo overschrijdt internationale norm fors’

Mohammed ElBaradei in gesprek met John McCain, aangeschoven is het resterende deel van de Amerikaanse delegatie.
Mohammed ElBaradei in gesprek met John McCain, aangeschoven is het resterende deel van de Amerikaanse delegatie. Reuters

Egypte heeft het wel een beetje gehad met de reeks bezoeken van Amerikaanse, Europese en Arabische diplomaten. De druk die op Kairo wordt uitgeoefend heeft “de internationale norm fors overschreden”, stelt de regering.

Het buitenland wil dat de door het leger gesteunde interim-regering de Moslimbroederschap van de verdreven president Mohammed Morsi wordt betrokken in de politieke wederopbouw van Egypte. Maar Kairo wil dat de Broederschap eerst openlijk het sektarische geweld tegen anti-Morsi demonstranten veroordeelt.

De afgelopen tijd hebben diplomaten overleg gevoerd met de Egyptische regering, maar ook met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap en de achterban van de afgezette president Mohammed Morsi om een oplossing te vinden voor de impasse in het land.

De opmerkingen vanuit de regering komen een dag nadat legerchef Abdel-Fattah el-Sissi en vice-president Mohammed ElBaradei een Amerikaanse delegatie met onder meer John McCain ontvingen.