Boeren in financiële problemen door scharreleieren

Foto NRC / Rien Zilvold

Het gaat niet goed met de kippenboeren in Nederland en dat is mede het gevolg van de wens om kippen te laten scharrelen. Van de ruim duizend legpluimveebedrijven hebben er “een paar honderd” ernstige financiële problemen, zegt voorzitter Jan Willem Lagerweij van landbouworganisatie LTO. Zij hebben noodfinanciering nodig om te overleven.

Oorzaak is de schommelende eierprijs. Er worden te veel eieren geproduceerd. Het kost een boer met de huidige prijs 7,5 eurocent om één ei te laten produceren, terwijl datzelfde ei hem maar 4,5 cent oplevert.

Boeren door lage eierprijs door hun reserves heen

Twee jaar terug was de eierprijs ook al slecht voor de boeren. Daardoor – én door de dure omschakeling naar scharrelstallen – zijn pluimveebedrijven door hun reserves heen.

De lagere prijs komt niet alleen door overproductie. Sinds vorig jaar zijn in de Europese Unie, dus ook in Nederland, legbatterijen verboden. Kippen moeten scharrelen. Tegelijkertijd mogen er nog wel legbatterijeieren worden geïmporteerd. Oneerlijke concurrentie, vinden de pluimveeboeren.

‘Huidige situatie is uitzonderlijk’

De huidige situatie is uitzonderlijk, zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van het Landbouw-Economisch Instituut. “De consument wil alleen nog maar scharreleieren.” Want scharrel, dat voelt goed.

“Dus de losse tafeleieren in de supermarkt zijn allemaal van scharrelkippen.”

Maar op producten waarin ei is verwerkt, is de consument minder kritisch, zegt Van Horne:

“En ei zit in bijna alles. Pasta, sauzen, ijs, koek.”

Nederlanders eten gemiddeld 192 eieren per persoon per jaar.