Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Verdachte aanslagen Boston bezat extreem-rechtse publicaties’

Tamerlan (links) en Dzokhar Tsarnaev.
Tamerlan (links) en Dzokhar Tsarnaev. Foto AP / FBI

De overleden verdachte van de bomaanslagen op de marathon in Boston, de 26-jarige Tamerlan Tsarnaev, was in het bezit van extreem-rechtse publicaties. Dat meldt het programma BBC Panorama. De broer van de nog levende verdachte Dzokhar had zich ook aangemeld voor het ontvangen van andere publicaties over samenzweringen door de overheid.

Volgens Panorama had Tamerlan radicaal rechtse artikelen in bezit over de superioriteit van het blanke ras en over de veronderstelling dat “Hitler wel een punt had”. Andere artikelen gingen over “the rape of our gun rights” en beweerden dat de Amerikaanse regering zou zitten achter de aanslagen van 9/11 en de bomaanslag in 1995 in Oklahoma. Ook had hij artikelen over motivaties achter massamoorden, over de Amerikaanse drones, die burgers vermoorden en over Guantanamo Bay.

Panorama sprak de afgelopen maanden met vrienden van de twee verdachten van de aanslagen. Tot nu toe werden de verdachten vooral gezien als geradicaliseerde jihadisten. De broers pleegden de aanslagen om het volgens hen zinloze geweld van de VS tegen onschuldige moslims te wreken. Maar er is twijfel over hoe toegewijd ze waren als moslim.

Een woordvoerder van de moskee waar hij kwam in Cambridge omschrijft hem als een ‘gelegenheidsmoslim’. De jongere broer Dzokhar zou volgens de vrienden grote hoeveelheden wiet roken en amper bidden.

Broer Dzokhar ontkent aanklachten

Tamerlan werd neergeschoten na een drie dagen durende klopjacht na de aanslagen op de marathon op 15 april dit jaar. De beide broers worden ervan verdacht twee bommen te hebben geplaatst bij de finish van de marathon waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 mensen gewond raakten.

Zijn broer Dzokhar werd uiteindelijk 19 april gearresteerd en werd vorige maand voorgeleid in de rechtbank. De verdachte ontkende alle dertig aanklachten. Hij is onder meer aangeklaagd wegens het gebruik van massavernietigingswapens met dodelijke slachtoffers als gevolg. Zeventien van de dertig aanklachten kunnen leiden tot levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.