Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

The Washington Post verkocht aan oprichter Amazon

Het kantoor van The Washington Post in Washington.
Het kantoor van The Washington Post in Washington. Foto AFP / Karen Bleier

De Amerikaanse krant The Washington Post wordt voor 250 miljoen dollar in contanten verkocht aan Jeff Bezos, oprichter van onlinewinkel Amazon.com. Dat heeft de krant vanavond bekendgemaakt.

Moederbedrijf Washington Post Company, momenteel nog eigenaar van de krant, verkoopt een groot deel van haar uitgeefactiviteiten aan Bezos. Daaronder vallen vlaggeschip The Washington Post en andere publicaties, zoals Express, The Gazette, The Fairfax County Times en El Tiempo Latino. In een verklaring legt de krant uit dat niet Amazon maar Bezos zelf eigenaar van de krant wordt:

“Het in Seattle gebaseerde Amazon zal geen rol hebben in deze aankoop; Bezos zelf zal de nieuwsorganisatie kopen en de enige eigenaar worden als de verkoop is voltooid, waarschijnlijk binnen zestig dagen.”

‘A uniquely good new owner for the Post’

Voorzitter en algemeen directeur van de onderneming Donald E. Graham, wiens familie al tachtig jaar eigenaar is van de krant, zegt dat de krant beter gediend is met een andere eigenaar:

“Jeff Bezos’ bewezen talent in technologie en zaken, zijn langetermijnaanpak en zijn persoonlijke fatsoen maken hem een uniek goede nieuwe eigenaar voor The Post.”

Volgens Graham werd het besluit genomen na jaren van uitdagingen op de krantenmarkt. Net als andere kranten heeft The Washington Post door de opkomst van internet en digitale technologie te kampen met tegenvallende omzetten en een teruglopend aantal abonnees en adverteerders. Het moederbedrijf, dat wel nog blijft bestaan, zal van naam wijzigen. Wat die naam wordt, is nog niet duidelijk.

‘Kritische rol Post blijft behouden’

Bezos zegt in een verklaring van de krant de kritische rol van The Washington Post te begrijpen en dat de waarden van de krant niet zullen veranderen.

The Washington Post is een grote en toonaangevende krant in de Verenigde Staten. De krant bracht onder andere het Watergate-schandaal in de jaren zeventig in de VS naar buiten. President Nixon trad daardoor later af. Recent deed de krant met de Britse krant The Guardian onthullingen over Amerikaanse afluisterpraktijken door de National Security Agency, nadat klokkenluider Edward Snowden informatie aan de kranten lekte. Onze correspondent in de VS Guus Valk twittert over de overname van de krant:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk The Washington Post heeft een enorme reputatie, vooral dankzij Watergate. Eerlijk is eerlijk: de krant is de laatste jaren verschraald.

De nicht van Graham, Katharine Weymouth, blijft aan als uitgever en ceo van de krant.