Dit is een artikel uit het NRC-archief

Televisie

Terugkijken: geen nieuwe inzichten bij Zomergasten met Nelleke Noordervliet

Screenshot Zomergasten

De Zomergastenuitzending met Nelleke Noordervliet schuurde minder dan die met Hans Teeuwen, maar dat zou je ook een bezwaar kunnen noemen, vindt NRC-recensent Hans Beerekamp. Hij is een beetje teleurgesteld. Nrc.nl kijkt terug op de tweede aflevering.

Naar de uitzending met schrijfster Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) keken 556.000 mensen (bij de eerste Zomergast Hans Teeuwen waren dat er 812.000).

‘Ik ben een beetje teleurgesteld, - geen nieuwe inzichten’

Noordervliet gaf zelf aan het begin aan wanneer de uitzending geslaagd zou zijn. Het geheel moest meer zijn dan de som der delen en er moest iets gebeuren met de kijker, zodat die zou zeggen: “Verdraaid, wat ze daar te berde brengen, zo had ik er nog nooit over nagedacht.”

Hans Beerekamp vandaag in NRC Handelsblad:

“Als ik de selectie en het gesprek zou moeten bezien als discours dat de ogen opent, dan ben ik een beetje teleurgesteld. Natuurlijk is het prettig om drie uur op televisie te luisteren naar een erudiete spreker die ons meeneemt naar andere plaatsen en tijden. Maar ik leerde er weinig van, kreeg geen nieuwe inzichten aangereikt en struikelde over autobiografische details, die er niet toe moesten doen.”

Meest opmerkelijke moment van de avond?

Noordervliet koos voor een fragment van de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman die de aria ‘When I am Laid in Earth’ zingt, afkomstig uit Dido en Aeneas, een bekende kameropera van de Engelse componist Henry Purcell.

Get Adobe Flash

Na het tonen van het fragment liet Wilfried de Jong “een pijnlijk lange stilte liet vallen”, aldus Beerekamp.

“Nee, ze huilde niet en wilde ook niet weten wat haar nu precies zo raakt. Dat is voor de psychiater, en die had ze nooit nodig gehad. Het schuurde minder dan met Teeuwen, maar er gebeurde ook minder.”

Welke fragmenten koos Noordervliet zoal uit?

‘Hold me tight, let me go’. Een documentaire van Kim Longinotto uit 2007 over de kinderen van de Mulberry Bush-school in het Engelse dorp Standlake.
http://youtu.be/G0vTpj1rnRI

De Grote Gerard Reve Show (1974) wordt belicht in de documentaire ‘Televisie tot de dood er op volgt’. Deze docu van Ruud van Gessel bespreekt het werk van televisieregisseur Rob Touber, Noordervliets jong overleden zwager.

Get Adobe Flash

‘Zur Person’, een Duits televisieprogramma dat tussen 1963 en 2003 werd uitgezonden. In het fragment uit 1964 interviewt de Duitse journalist en politicus Günter Gaus de Duits-Amerikaanse politiek filosoof, Hannah Arendt (Hannover, 1906 – New York City, 1975).

Een greep uit de reacties op Twitter:

Twitter avatar gwieper Huib Jan van Oort Ouderwets elitaire aflevering #zg13 met Nelleke Noordervliet. Henk en Ingrid zullen niet kijken. Prachtig!
Twitter avatar EricHennekam Eric Hennekam Mooi! Veel reacties op Twitter over #zg13 horen bij tijdsbeeld (en ook het krantenprobleem): iets mag niet te lang duren, is gauw saai ….
Twitter avatar EricHennekam Eric Hennekam Een interviewer die ongekunsteld stil durft te zijn is een hele grote interviewer. Hij/zij kan luisteren #zg13
Twitter avatar barrysmit Barry Smit Ik vind het een prima uitzending, maar een filmpje met een niezende panda zou nu wel welkom zijn. #zg
Twitter avatar caricevhouten Carice van Houten Wat een TOPWIJF. #zg13
Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Er is een waanzinnige chemie tussen Nelleke en Wilfried. #zg13
Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu Fijne en vooral lekker lange fragmenten, genieten deze #zg13
Twitter avatar ArnoudVbrief Arnoud Veilbrief De niet gestelde vraag is hoe Nelleke Noordervliet van verlegen Rotterdams volksmeisje een model-grachtengordelmevrouw is geworden. #ZG13
Twitter avatar martinspecken Martin Specken Dit is volgens mij hoe de NRC-generatie (60-plus) Zomergasten graag ziet, slaapverwekkend bankhangen zonder enig spektakel, leuk! #ZG13

Bekijk de uitzending met Noordervliet hieronder terug:
Get Adobe Flash

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de volledige recensie van Zomergasten door Hans Beerekamp.

Volgende week is Beatrice de Graaf (Putten, 1976) Zomergast. De Graaf is als hoogleraar Conflict en veiligheid verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden.