Voormalig hoogste legerchef krijgt levenslang in Turks megaproces Ergenekon

Demonstranten en aanhangers van de verdachten in het Turkse megaproces Ergenekon proberen velden in de buurt van de rechtbank over te steken.
Demonstranten en aanhangers van de verdachten in het Turkse megaproces Ergenekon proberen velden in de buurt van de rechtbank over te steken. Foto AP

Voormalig Turkse legerchef Ilkir Basbug is vanmiddag door een rechtbank in Istanbul tot levenslang veroordeeld in het Turkse megaproces Ergenekon. Basbug werd beschuldigd van het leiden van een terroristische organisatie en het beramen van een coup tegen de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De gepensioneerde Basbug is de hoogste officier die in Turkije terechtstaat in de Ergenekon-zaak. In totaal 300 mensen staan terecht, onder wie journalisten, (ex-)militairen en hoge functionarissen. 21 mensen zijn vanmiddag vrijgesproken, meldt Reuters. Tegen anderen werden celstraffen tot twintig jaar opgelegd. Voormalig journalist en partijleider van de Nieuwe Partij Tuncay Özkan is ook veroordeeld tot levenslang, melden Turkse media.

Drie leiders van oppositiepartijen zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de twaalf en 35 jaar, meldt Reuters.

Eerder vanmiddag vuurde Turkse veiligheidsdiensten traangas af op velden rond het gerechtsgebouw dat in het westen van Istanbul staat. Aanhangers van de verdachten zijn naar de rechtbank gekomen om hun steun te betuigen. Alle grote toegangswegen naar de rechtbank zijn afgesloten, waardoor honderden aanhangers de velden naar de rechtbank probeerden over te steken. De Turkse oproerpolitie hield hen met schilden tegen.

Honderden (ex-)militairen, journalisten en hoge functionarissen zijn de afgelopen jaren opgepakt op beschuldiging van banden met het ondergrondse Ergenekon-netwerk, dat in 2003 plannen zou hebben gesmeed om de regering omver te werpen.