Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Paniek in Azië over besmet product: zuivelbedrijf leverde aan Campina

Geïmporteerde babymelkproducten in een supermarkt in Beijing.
Geïmporteerde babymelkproducten in een supermarkt in Beijing. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft in het verleden melkwei gekocht van Fonterra, de Nieuw-Zeelandse producent van babymelkpoeder. Over de besmetting is wereldwijd paniek uitgebroken.

Fonterra heeft dit weekend laten weten dat er duizend ton aan producten mogelijk besmet is met een potentieel levensgevaarlijke bacterie. FrieslandCampina wil niet zeggen wanneer het voor het laatst het eiwitconcentraat kocht, maar benadrukt dat het de besmette partij niet heeft ingeslagen. Melkwei wordt onder meer gebruikt in babymelkpoeder en sommige frisdranken.

‘Producten volledig veilig’

“Onze producten zijn volledig veilig”, zegt de woordvoerder van het bedrijf. FrieslandCampina maakt het concentraat “in principe” zelf, en koopt het alleen elders in “als we meer nodig hebben dan we zelf kunnen produceren”. Dat zou “zelden” gebeuren. Nutricia en Nestlé laten weten dat ook hun producten voor de Nederlandse markt veilig zijn.

Eerder vandaag belegde de Nederlandse topman van Fonterra, Theo Spierings, in Beijing een persconferentie waar hij zijn excuses aanbood voor “stress en commotie” veroorzaakt door de mogelijke besmetting. Spierings zei dat vooralsnog niemand ziek is geworden.

Mogelijke besmette producten gebruikt door acht fabrikanten

Fonterra, de op drie na grootste zuivelproducent ter wereld, meldde dat de mogelijke besmette producten zijn gebruikt door acht levensmiddelenfabrikanten in Azië en het Midden-Oosten. Rusland en Vietnam hebben een invoerverbod op Nieuw-Zeelandse zuivel ingesteld. China, de belangrijkste afzetmarkt voor Fonterra, heeft dat niet gedaan. Wel mag Fonterra voorlopig geen melkwei meer invoeren.

Kritiek op trage handelswijze Fonterra

In Nieuw-Zeeland is kritiek op de trage handelswijze van Fonterra. De melkwei werd in mei vorig jaar geproduceerd. In maart wezen tests al op de bacterie. Volgens Spierings was nader onderzoek nodig om te constateren of de bacterie schadelijk of onschuldig was.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over het zuivelschandaal.