Lachend flippert Missy van de ene naar de andere titel

Missy Franklin was de absolute ster in Barcelona Met zes wereldtitels is ze nu de succesvolste zwemster ooit op een WK Haar geheim? Haar ingebouwde flippers, veel lachen en lol hebben

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers.
Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur zwemmen

De sport veranderde voor altijd toen Michael Phelps vorig jaar stopte met zwemmen, met achttien olympische titels op zak. Een zwemwonder van zijn kaliber zal de wereld niet zo snel meer te zien krijgen, maar onder de Spaanse zon diende zich de afgelopen dagen een waardig opvolger aan van de Baltimore Bullet: Melissa Franklin – een tijdje geleden al omgedoopt tot Missy the Missile.

Met zes gouden medailles kroonde de Amerikaanse, achttien jaar oud pas, zichzelf gisteravond in het Palau Sant Jordi in Barcelona tot de succesvolste WK-zwemster uit geschiedenis. Met haar indrukwekkende serie wereldtitels passeerde ze twee grootheden die ooit vijf wereldtitels op één WK behaalden: de Australische Libby Trickett (Melbourne, 2007) en de Amerikaanse Tracy Caulkins (West-Berlijn, 1978).

Missy Franklin, geboren in Pasadena als enig kind van Canadese ouders. Lengte: 1,85 meter. Schoenmaat: 47. „Haar ingebouwde flippers”, volgens haar vader. Daarmee won ze vorig jaar in Londen al vier gouden medailles, als zeventienjarige. In Barcelona verstevigde ze haar wereldheerschappij met titels op de 100 en 200 meter rugslag, de 200 meter vrije slag, de 4x100 en 4x200 vrij en de 4x100 wisselslag. Ondertussen zwom ze ook nog even de finale van de 100 vrij, waarin ze vierde werd, tien centimeter achter olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. Eén persoon won ooit meer goud op een WK: Michael Phelps, zeven stuks in 2007, als opmaat naar zijn acht olympische titels in Beijing (2008).

Alleen al het programma dat Franklin in Barcelona volgde, voor haar trainer Todd Schmitz was het een logistieke Rubiks kubus: vier series in de ochtend, vier halve finales en zeven finales in de avonduren. Inzwemmen, racen, de televisiestations, de radio, de schrijvende pers, uitzwemmen, prijsuitreiking – soms twee op een avond – en afsluiten met een officiële persconferentie.

En ze nam er de tijd voor ook, want Missy Franklin vindt alles leuk, lacht altijd en heeft overal een mening over. „Ze lachte volgens mij zelfs toen ze werd geboren”, zei haar moeder vorig jaar in Londen.

Als een highschool girl die met haar vriendinnen kletst, ratelt ze de ene volzin na de andere de perszaal in, meestal rond woorden als absolutely, incredible of amazing. Wat ze doet als ze niet zwemt? Zwemmen, lachte ze zaterdagavond. Dan, opnieuw met een brede grijns: „Ik bekijk het dag voor dag, neem één race tegelijk, dat is veel makkelijker te overzien. Ik vind elke race die ik hier zwem geweldig. Het is zo leuk om zo veel gelegenheid te krijgen om te doen waar ik van hou. Het is wel heel vermoeiend. Jullie zien het nooit, maar om half elf ’s avonds zit ik in bed met mijn chocolademelk. Dan ben ik doodop.”

Zelfs over haar vrolijke levensinstelling heeft ze een theorie. „Veel lachen en lol hebben zit gewoon in me”, zei ze vorige week tegen de website Swimvortex. „Dat helpt mij om te gaan met de druk binnen en buiten het zwembad. Dan weet ik altijd weer dat de bedoeling achter dit alles is: lol hebben en doen waar ik van hou. Wat er ook gebeurt, als ik weet dat ik harder heb gewerkt dan ik kon om dit te bereiken, en ervan heb genoten, zal ik nooit spijt krijgen.”

De zwemwereld gaat ongetwijfeld nog talloze medailles van haar zien. Na ‘Barcelona’ verhuist Missy Franklin naar Berkely in Californië, om onder een nieuwe coach, Teri McKeever, te werken aan een betere techniek en een sterker lijf. Beangstigend.