Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eerste kweekburger is daar - Google-oprichter Brin investeerde ruim twee ton

Chefkok Rich McGeown staat op het punt de eerste kweekvleeshamburger te bakken tijdens een persconferentie in Londen vanmiddag.
Chefkok Rich McGeown staat op het punt de eerste kweekvleeshamburger te bakken tijdens een persconferentie in Londen vanmiddag. Foto Reuters / Toby Melville

Vanmiddag is de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd aan de pers in Londen. Daar werd ook de geldschieter achter het onderzoek naar kweekvlees, die tot op heden onbekend was, onthuld. Dat blijkt de Amerikaanse miljardair en medeoprichter van Google Sergey Brin te zijn, die 250.000 euro investeerde in het laboratoriumvlees.

De Nederlandse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de hamburger. Brin investeerde in het project met het oog op dierenwelzijn en de strijd tegen klimaatverandering.

Draadjes spierweefsel wordt een hamburger

Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.

Massaproductie kweekvlees kan voedseltekort helpen

Bekijk hier de video voorafgaand aan de presentatie, waarin Post vertelt dat hij denkt dat de kweekburger een succes kan worden:

Onder toeziend oog van de wereldpers werd de burger vanmiddag gepresenteerd, twitterde onze correspondent Titia Ketelaar vanuit de studio in Londen:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Dat is hem dan. #kweekvleesburger smaakt volgens proevers net als gewoon vlees http://t.co/0aehTUEXtI

De massaproductie van kweekvlees kan volgens Post helpen bij het oplossen van tekorten aan voedsel. Ook de uitstoot van broeikasgassen kan door kweekvlees verlaagd worden ten opzichte van de huidige vleesproductie. Post:

“Over twintig jaar heb je in de supermarkt de keuze tussen twee identieke soorten vlees. Het ene is afkomstig van dieren, die geleden hebben. Het andere is kunstmatig en niet slecht voor het milieu en dieren. En wellicht ook nog goedkoper. Welke ga je dan kiezen?”

Succes van de burger zal volgens Post niet afhangen van de wetenschappelijke mogelijkheid om in het laboratorium vlees te kweken. De hamburger wordt pas een succes als het vlees er net zo uitziet, net zo voelt en smaakt als de echte hamburger, denkt Post.

Het smaakt naar vlees, maar is minder sappig

De hamburger werd door twee proefpersonen getest, namelijk de Oostenrijkse voedselonderzoekster Hanni Rutzler en de Amerikaanse voedseljournalist Josh Schonwald. Volgens de proefpersonen smaakt het kweekvlees ook echt naar vlees, maar is het niet zo sappig, schrijft persbureau Novum.

Maar de smaak viel tegen, omdat het vlees vetvrij is, en de smaak van vlees in het vet zit. Ook misten de proevers zout en peper of ketchup. Wel stelden ze dat de kweekburger veel meer naar vlees smaakt dan vleesvervangers. Vet meekweken in het vlees is vooralsnog niet goed mogelijk.

De Oostenrijkse voedselonderzoekster Hanni Rutzler zet haar tanden in de eerste hamburger van kweekvlees. Foto Reuters / Toby Melville

Voordat het kweekvlees in de schappen van de supermarkt kan liggen, zijn we volgens Post wel weer zo’n tien tot twintig jaar aan onderzoek verder.

Partij voor de Dieren niet enthousiast over kweekvlees

Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren, is nog niet enthousiast over kweekvlees. Volgens haar zijn er namelijk veel betere, plantaardige alternatieven, laat ze in een reactie aan persbureau Novum. Thieme noemt kweekvlees een “sympathieke gedachte”, maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen, en zijn de gevolgen voor de volksgezondheid nog onbekend:

“Het blijft een inefficiënte manier van eiwitproductie. En het gaat bij kweekvlees om celdeling, dat heeft mogelijk allerlei schadelijke gevolgen die we nu niet kunnen overzien.”

Bovendien wordt ‘reageerbuisvlees’ door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, aldus Thieme. Dat is “onwenselijk”, omdat het belangrijk is dat mensen op korte termijn minder of geen vlees of vis gaan eten, zegt Thieme. Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Thieme is getrouwd met de Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager, die vandaag ook alternatieven voor vlees in Londen toonde:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Bij de @vegaslager mogen we wel proeven: sappige kunstkip http://t.co/V55BXVqm9B

LTO vindt kweekvlees geen oplossing

Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van Posts hamburger tegenover Novum:

“Misschien blijkt reguliere veeteelt per saldo wel goedkoper. Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken.”

Daarnaast denkt LTO dat de vraag naar kwaliteitsvlees afkomstig van echte dieren zal blijven bestaan.