China versoepelt eenkindpolitiek om vergrijzing te bestrijden

De Chinese premier Li Keqiang op een archieffoto. China gaat de eenkindpolitiek drastisch versoepelen.
De Chinese premier Li Keqiang op een archieffoto. China gaat de eenkindpolitiek drastisch versoepelen. Foto EPA / Tobias Schwarz

China gaat de omstreden eenkindpolitiek ingrijpend versoepelen om de vergrijzing van de bevolking te bestrijden. Paren die nu nog geen aanspraak maken op de uitzonderingsregels en maar een kind mogen hebben, mogen vanaf eind volgend jaar de familie uitbreiden met nog een baby.

De Nationale gezondheidszorg- en familieplanningscommissie bevestigde gisteren dat de regering van premier Li Keqiang in oktober met concrete voorstellen komt om de bijna veertig jaar oude eenkindpolitiek te hervormen naar een tweekinderenpolitiek. De belangrijkste reden voor de hervorming is de verwachting dat vanaf 2025 er niet genoeg jongeren tussen de negentien en 24 jaar zullen zijn om de fabrieken te bevolken.

Hun aantal daalt gestaag, terwijl het aantal gepensioneerden (vanaf zestig jaar) ieder jaar groeit met rond de vijftien procent. Vandaar dat de Chinese autoriteiten ook overwegen de pensioengerechtigde leeftijd (55 jaar voor vrouwen, zestig jaar voor mannen) te verhogen.

China wil ook verhouding man-vrouw normaliseren

Chinese demografen, die al jarenlang aandringen op wijziging of afschaffing van de eenkindpolitiek, willen niet alleen de voorspelde vergrijzing bestrijden, maar ook de uit het lood geslagen verhouding tussen mannen en vrouwen in balans brengen. In 2012 werden op 117,7 jongens honderd meisjes geboren, normaal zou een verhouding van 103 jongens op honderd meisjes zijn. Op het platteland heeft de invoering van de eenkind-politiek in een destijds nog doodarm China geleid tot een overschot aan mannen die geen huwbare vrouwen kunnen vinden.

Het volledig afschaffen van de zogeheten “familiewetgeving” wordt niet overwogen omdat volgens de autoriteiten grondstoffen, land en water schaars blijven.

Boeren, vissers en minderheden mochten al twee kinderen hebben

Volgens berekeningen van de Chinese zakenmedia en de Bank of America zal de hervorming er toe leiden dat er over twee jaar 9,5 miljoen meer baby’s geboren zullen worden dan nu (16,3 miljoen baby’s per jaar) het geval is. De geplande hervorming raakt vooral stedelingen die nu nog geen aanspraak kunnen maken op de uitzonderingsregels die per provincie en regio sterk kunnen verschillen.

Boeren, vissers, minderheden, ouders die zelf enig kind zijn en ouders van een meisje mogen sinds de hervormingen van 2007 en 2011 al twee kinderen hebben. In grote steden als Shanghai komt het voor dat ouders die daar wel twee kinderen mogen hebben, hier vanaf zien vanwege hun drukke baan, de hoge kosten of hun levensstijl.