Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

43 Roemeense zakkenrollers opgepakt tijdens Canal Parade

Boten varen door de Prinsengracht tijdens de Canal Pride van de Gay Pride.
Boten varen door de Prinsengracht tijdens de Canal Pride van de Gay Pride. Foto ANP / Koen van Weel

De politie heeft tijdens de Canal Parade in Amsterdam 46 aanhoudingen verricht voor zakkenrollerij. Daarvan waren 43 arrestanten van Roemeense afkomst. Het gaat om zakkenrollers die voor het eerst zijn aangehouden, laat de politie Amsterdam weten. Op de vraag of de arrestanten een bende vormen, wilde de politie niet ingaan.

In totaal werd afgelopen week 337 keer aangifte gedaan van berovingen van portemonnees en telefoons. “Dat is ongeveer 150 meer dan het gemiddelde van de weken daarvoor”, aldus een woordvoerder. “We merken twee keer per jaar een piek op in zakkenrollerij en dat is met Koninginnedag en de Gay Pride.”

De Gay Pride is dit weekeinde verder rustig verlopen. Grote incidenten deden zich tijdens de botenparade van de Gay Pride, het emancipatiefeest voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, niet voor. Het evenement trok enkele honderdduizenden bezoekers. (Novum)