VS houden ambassades tot zaterdag dicht uit voorzorg

Een zwaar bewapende soldaat bij de Amerikaanse ambassade in Manama, Bahrein.
Een zwaar bewapende soldaat bij de Amerikaanse ambassade in Manama, Bahrein. Foto AP/Hasan Jamali

De Verenigde Staten hebben besloten om negentien ambassades en consulaten, van de 21 die er vandaag al dicht waren, tot zaterdag gesloten te houden in verband met sterke terreurdreiging. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond.

Onder anderen de ambassades in Kaboel, Bagdad en Algerije blijven gesloten, aldus persbureau Reuters. Volgens het ministerie gaat het om een voorzorgsmaatregel en is er geen sprake van nieuwe dreigingen.

De VS hielden vandaag 21 ambassades en consulaten in de islamitische wereld dicht in verband met een ongespecificeerde dreiging. “Uit een overvloed aan behoedzaamheid” werd hier afgelopen week toe besloten. Ook waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waar ook ter wereld om extra waakzaam te zijn. België volgt dit advies op en zet neemt maatregelen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid in Nederland wordt bedreigd, schrijft de NOS vanavond. Wel wordt de situatie in België “scherp in de gaten gehouden”.

‘de grootste dreiging in jaren’

Het besluit om de ambassades vandaag te sluiten is genomen in verband met “de grootste terreurdreiging in jaren”, zo verklaarde de Amerikaanse senator Saxby Chambliss vanavond, en is ingegeven door ‘gebabbel’ dat werd opgepikt door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

“Gebabbel betekent gesprekken tussen terroristen over de planning die gaande is. Het lijkt erg op wat we voor (de aanslagen van) 11 september zagen”, zei Chambliss in het NBC-programma Meet the Press.

‘Gesprekken onderschept over grote aanslag’

Volgens Dutch Ruppersberger, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, werd de communicatie onderschept van ‘hooggeplaatste leden van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland’, de Jemenitische tak van Al-Qaida. Volgens Ruppersberger gingen de gesprekken over een ‘grote aanslag’.

De Republikein Peter King zei dat er data werden genoemd, maar geen locaties waar mogelijk aanslagen zouden worden gepleegd. “Er werd specifiek gesproken over hoe enorm het zou zijn en er werden bepaalde data genoemd”, aldus King.