Top Moslimbroederschap voor de rechter gedaagd

Egytische aanhang van de afgezette president Morsi en zijn Moslimbroederschap deed gisteravond mee aan het avondgebed in Kairo op het Rabaa al-Adawiyaplein.
Egytische aanhang van de afgezette president Morsi en zijn Moslimbroederschap deed gisteravond mee aan het avondgebed in Kairo op het Rabaa al-Adawiyaplein. Foto AFP/Fayez Nurdeldine

De voortvluchtige geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, en zijn machtige rechterhand Khairat el-Shater moeten over drie weken voor de rechter verschijnen. Dat meldt persbureau AP vanmiddag. Justitie acht het tweetal medeplichtig aan de dood van acht demonstranten voor het hoofdkwartier van de Broederschap in Kairo in de nacht van 30 juni op 1 juli.

El-Shater zit vast en zal op 25 augustus in de rechtszaal verschijnen. Badie, die begin juli wel werd opgepakt. is nog op vrije voeten. De ‘algemene masul’ (gids of leider) van de Broederschap zou zich verschuilen in of rond de hoofdstedelijke Rabaa al-Adawiya-moskee, het belangrijkste bolwerk van zijn beweging. Badie staat al lange tijd genoteerd op een lijst met ruim tweehonderd gezochte prominenten binnen de Broederschap en andere islamitische groeperingen.

Rashad Bayoumi, een derde kopstuk van de Moslimbroeders, moet rekenschap afleggen over dezelfde aanklacht. Drie anderen staan in dezelfde rechtszaak terecht voor moord.

De acht slachtoffers zijn gedood tijdens een betoging tegen het bewind van de toenmalige president Mohammed Morsi voor het hoofdkwartier van de Broederschap. De demonstratie was de start van een massale protestbeweging die eindigde in de afzetting van Morsi door het Egyptische leger.