Eerste Palestijnse gevangenen volgende week vrij

De Amerikaanse minister Kerry zit het overleg voor waarmee de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen is hervat.
De Amerikaanse minister Kerry zit het overleg voor waarmee de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen is hervat. Foto Reuters / Yuri Gripas

De Israëlische regering laat volgende week dinsdag het eerste kwart vrij van de 104 Palestijnse gevangenen die zij hun vrijheid heeft beloofd. Dat heeft de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat gezegd, meldt persbureau AP.

De Verenigde Staten peuterden de toezegging van Israël de langdurig gedetineerden op vrije voeten te stellen los om zo de hervatting van de vredesbesprekingen mogelijk te maken. De Palestijnen hadden dat als eis gesteld.

Volgens Erekat zwaaien volgende week voor 26 gevangenen de celdeuren open. Zijn Israëlische evenknie Tzipi Livni liet zich gisteren in soortgelijke bewoordingen uit, maar noemde geen aantal.

Na jaren weer besprekingen

De besprekingen lagen jaren stil, maar zijn afgelopen week in Washington weer aangevangen. Volgende week wordt het overleg voortgezet in Jeruzalem. Doel is binnen negen maanden een akkoord over een tweestatenoplossing te bereiken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die de partijen bij elkaar bracht, heeft gezegd zich bewust te zijn van de grote twijfel over de kansen van deze onderhandelingen. Maar hij voegde daaraan toe:

“Terwijl ik de scepsis begrijp, deel ik haar niet. En ik denk niet dat we daar tijd voor hebben.”

Volgens twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben beide zijden beloofd dat ze niet zullen weglopen van de onderhandelingen of acties zullen ondernemen die het overleg kunnen ondermijnen. Doorgaande Israëlische bouw in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied wordt niet beschouwd als een ondermijnende actie.

Onder de belangrijkste en lastigste kwesties die moeten worden opgelost zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. De Palestijnen eisen bezet Oost-Jeruzalem op als hun hoofdstad. Maar de Israëlische regering stelt zich op het standpunt dat Jeruzalem de ondeelbare Israëlische hoofdstad is. (AP)