VS houden vandaag deze ambassades in de islamitische wereld gesloten

De VS houden vandaag 21 ambassades en consulaten in de islamitische wereld dicht in verband met een ongespecificeerde dreiging. “Uit een overvloed aan behoedzaamheid” werd hier afgelopen week toe besloten. Ook waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waar ook ter wereld om extra waakzaam te zijn.

Over de aard van de dreiging is officieel niks bekendgemaakt, maar The New York Times meldde gisteren dat het om een dreiging van Al-Qaeda zou gaan. De VS zou communicatie hebben onderschept tussen leden van Al-Qaeda, waarin aanvallen op Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden besproken. Gisteravond is president Obama op het Witte Huis bijgepraat door Susan Rice, de Nationale Veiligheidsadviseur, over de dreiging. Daarbij waren ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Veiligheid en de directeuren van de FBI en CIA aanwezig.

In de islamitische wereld is zondag een werkdag en de ambassades en consulaten zijn normaal gesproken gewoon geopend. De volgende Amerikaanse ambassades zijn vandaag - en mogelijk langer - dicht:

Afghanistan, Algerije, Bahrein, Bangladesh, Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië , Koeweit, Libië, Mauritanië, Oman, Qatar, Saudi-Arabië, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.

De consulaten in Arbil (Irak), Dhahran en Jeddah (Saudi-Arabië) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) blijven ook dicht. In Jemen zijn ook de Britse, Franse, Duitse en Nederlandse ambassades vandaag én morgen dicht. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat de Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten voorlopig open blijven. Wel wordt de situatie “nauwlettend” gevolgd.