Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Weening wint Ronde van Polen na snelle tijdrit

Pieter Weening in actie tijdens de laatste kilometers van zijn overwinningsrace tijdens de Ronde van Polen.
Pieter Weening in actie tijdens de laatste kilometers van zijn overwinningsrace tijdens de Ronde van Polen. Foto EPA / Stanislaw Rozpedzik

Pieter Weening (Orica-Greenedge) heeft vandaag verrassend de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Nederlandse renner finishte in de afsluitende tijdrit als zesde. Bradley Wiggins was in de tijdrit naar Krakau oppermachtig en won in 46.36 minuten.

Weening streefde iedereen voorbij in het klassement met zijn zesde plaats bij de tijdrit van vandaag, onder wie Christophe Riblon, die in de leiderstrui van start was gegaan. Riblon sloot de ronde nu als derde af, achter Jon Izagirre. De Spanjaard had dertien seconden meer nodig dan de 32-jarige Weening, die de dag als nummer vijf begon.

Voor de Fries is het de eerste grote eindzege in een grote ronde. Hij is de laatste Nederlander die een etappe won in de Tour de France en de Giro d’Italia.

Wiggins, die dit jaar geblesseerd uitviel in de Ronde van Italië en zijn tourzege vervolgens niet kon verdedigen, gebruikt de Ronde van Polen als voorbereiding op het WK in september. In Toscane hoopt hij wereldkampioen tijdrijden te worden.

(Novum)