Mugabe winnaar verkiezingen Zimbabwe - Tsvangirai vecht uitslag aan

De 89-jarige Mugabe heeft volgens de kiescommissie opnieuw de presidentsverkiezingen gewonnen.
De 89-jarige Mugabe heeft volgens de kiescommissie opnieuw de presidentsverkiezingen gewonnen. Foto EPA / Aaron Ufumeli

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is uitgeroepen tot de winnaar van de presidents- en parlementsverkiezingen van afgelopen woensdag. Hij heeft volgens de nationale kiescommissie met 61 procent van de stemmen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen, meldt persbureau AFP. Zijn ZANU-PF partij behaalde ook een tweederde meerderheid in het parlement.

De 89-jarige president, al sinds 1980 aan de macht in het land, won met 34 procent van de stemmen van premier Morgan Tsvangirai. De kieskommissie van het land meldde eerder al dat Mugabe ook tweederde van de zetels in het parlement heeft binnengehaald. Een tweederde meerderheid van de ZANU-PF-partij van Mugabe is voor hem genoeg om de grondwet aan te kunnen passen. De partij van rivaal Tsvangirai had in het parlement sinds 2008 een meerderheid.

Tsvangirai gaf direct te kennen de uitslag van de presidentsverkiezingen aan te vechten, meldt persbureau Reuters. Hij gaf tijdens een persconferentie in Harare aan alle rechtsmiddelen in te zetten om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten. Ook zal zijn partij, de MDC, niet deelnemen aan een regering die voortkomt uit wat hij “frauduleuze” verkiezingen noemde.

De officiële uitslag van de stembusgang moet nog bekendgemaakt worden.

TSVANGIRAI: VERKIEZINGEN GROTE FARCE

Lokale waarnemers spraken woensdag al meteen van fraude en problemen met de registratie van kiezers. Tsvangirai noemde de verkiezingen een grote farce. Hij zegt dat er op grote schaal is geknoeid en verklaarde dat de verkiezingen “van nul en gener waarde” zijn. Hij zegt bang te zijn dat de verkiezingen de stempel vrij een eerlijk krijgen, puur omdat het deze keer beter is gegaan dan tijdens de vorige stembusgang in 2008.

Vijf jaar geleden kwam het in een tweede verkiezingsronde tot rellen toen ZANU-PF het leger en de politie inzette om een overwinning te halen. Bij het geweld toen kwamen ongeveer tweehonderd aanhangers van de MDC om het leven. Mugabe en Tsvangirai werken sindsdien noodgedwongen samen. De eerste als president, de tweede als premier.

De officiële verkiezingswaarnemers vonden het gisteren nog te vroeg om een definitief oordeel over de stembusgang te vellen, maar de eerste indruk was dat ze “vreedzaam, relatief eerlijk en verdraagzaam” zijn verlopen. De Unie wilde wel nog meer duidelijkheid hebben over betwiste stemmen en “incidenten die voorkomen hadden kunnen worden en zelfs neigden tot overtreding van de wet”. De Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), een van de waarnemers, riep gisteren alle partijen op de verkiezingsuitslag te accepteren. Vandaag trad een van de negen leden van de kiescommissie af uit woede over de gang van zaken rond de verkiezingen.