PSV wint simpel van ADO Den Haag

Memphis Depay (L) van PSV in duel met Kevin Jansen (R) van ADO. Foto ANP / Bas Czerwinski

PSV is de competitie begonnen met een simpele 3-2 zege bij ADO Den Haag. De ploeg van de nieuwe coach Phillip Cocu nam in iets meer dan een half uur een 3-0 voorsprong. Nog voor de rust deed ADO iets terug. Pas in de 92e minuut viel de aansluitingstreffer.

PSV, waar Jürgen Locadia de voorkeur had gekregen boven Tim Matavz en Santiago Arias in de verdediging debuteerde, en ADO hadden er allebei zin. Bij de thuisploeg was het in de openingsfase Jerson Cabral die opviel. Zijn schot in de achtste minuut was de eerste gerichte doelpoging van het duel, maar PSV-goalie Jeroen Zoet redde.

Toch viel de openingstreffer aan de andere kant. De eerste goede kans van PSV kwam toen Georginio Wijnaldum met een steekpass de ruimte in werd gestuurd. Hij aarzelde niet en prikte de bal langs ADO-doelman Gino Coutinho.

Ondanks een overwicht van PSV duurde het vervolgens ruim een kwartier voor er weer gescoord werd. Danny Holla passeerde zijn eigen doelman met een boogbal. Vijf minuten later wandelde verdediger Jetro Willems door de Haagse defensie heen en schoot hij de 3-0 binnen.

In de laatste minuten voor rust deed PSV het kalm aan. ADO rook zijn kansen en Holla maakte uiteindelijk vlak voor rust zijn eerdere fout goed.

Na rust waren beide ploegen wat scherpte kwijt. Pas na de drinkpauze halverwege het tweede bedrijf kreeg het publiek in Den Haag weer wat te genieten omdat de thuisploeg meer op de aanval ging spelen. Voor PSV betekende dat ruimte in de omschakeling. De Eindhovenaren gingen daar echter niet zorgvuldig mee om.

In de blessuretijd betaalde de gok van ADO zich eindelijk uit. Mike van Duinen profiteerde van een fout in de PSV-verdediging en maakte oog in oog met Zoet geen fout: 3-2. Verder liet PSV het niet komen.

FC Twente en RKC spelen gelijk - FC Groningen 4-1 tegen NEC

Update 21.55: FC Twente maakte even later vanavond een valse start in de Eredivisie. De Enschedese club speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen RKC Waalwijk. Twente was ruimschoots de betere ploeg, maar kreeg de bal er niet in. Joshua John was met een afstandsschot vlak voor rust het dichtst bij een doelpunt, maar trof de lat.

FC Groningen boekte een klinkende zege bij NEC: 4-1. Tjaronn Chery en Andraz Kirm tilden de bezoekers in Nijmegen naar een 2-0 voorsprong. Bij rust was de marge echter weer een goal na een aansluitingstreffer van Navarone Foor. Tien minuten na rust maakte David Texeira de 3-1 en toen was het duel wel gespeeld. De pas 16-jarige Richairo Zivkovic kreeg vijf minuten speeltijd en bekroonde die door in blessuretijd de 4-1 te maken.

sc Heerenveen wint met 4-2 van AZ

Update 22.45: De bestuurlijke problemen bij sc Heerenveen hadden vanavond geen invloed op de prestaties op het veld. De Friese club opende het seizoen in de Eredivisie met een overtuigende 4-2 thuiszege op AZ. Heerenveen speelde twintig minuten met tien man na rood voor Mitchell Dijks.

(Novum)