Ook Duitse en Franse ambassades in Jemen tijdelijk dicht

Een checkpoint bij de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
Een checkpoint bij de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Foto AFP / Mohammed Huwais

Na de Amerikaanse en Britse, gaan morgen en maandag ook de Franse en Duitse ambassades in Sanaa, Jemen dicht. De sluitingen volgen op dreigingen van terroristische aanvallen.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart tegenover persbureau AFP:

“Wij hebben informatie over dreigingen die ernstig genoeg zijn om de ambassade zondag en maandag te sluiten.”

Even later verklaarde de Franse president François Hollande zelfs dat de ambassade in Jemen “enkele dagen” gesloten blijft. Hoelang dat het geval was, gaf hij niet aan. Wel specificeerde hij dat het om dreigingen ging die van Al-Qaeda kwamen.

VS gaven eerder sluiting aan de dreigingen Al-Qaeda

Donderdag besloten de Verenigde Staten al hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld in ieder geval zondag te sluiten vanwege een dreiging van Al-Qaeda. Later bleek dat het zou gaan om onderschepte communicatie tussen leden van Al-Qaeda, waarin terroristen aanvallen op Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bespraken. Die aanvallen zouden zich vanaf zondag tot eind deze maand kunnen voordoen.

De mate van de dreiging zou ook versterkt zijn door een toespraak van Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahri, die afgelopen dinsdag op jihadistische internetforums werd gepost. Zawahri riep daarin op tot aanvallen op Amerikaanse doelen als antwoord op militaire activiteiten van de VS in islamitische landen en aanvallen met drones in Pakistan en Jemen. De internationale politieorganisatie Interpol deed vandaag ook een mondiale veiligheidswaarschuwing uitgaan, waarin ze oproept tot een grotere waakzaamheid voor terroristische aanvallen. Die waarschuwing volgt op een reeks gevangenisuitbraken eind juli in Irak, Libië en Pakistan, waarbij duizenden gevangenen ontsnapten, onder hen leden van Al-Qaeda.

In totaal 21 Amerikaanse consulaten en ambassades zijn morgen niet open. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte het reisadvies voor toeristen daarop ook aan. Het ministerie waarschuwde Amerikanen waar ook ter wereld op reis om extra waakzaam te zijn. Het ging met name om het Midden-Oosten, Noord-Afrika en “mogelijk” het Arabisch Schiereiland.

Groot-Brittannië besloot daarop later gisteren de ambassade in Jemen op zondag en maandag te sluiten vanwege “verhoogde bezorgdheid over de veiligheid”. Nu volgen Berlijn en Parijs met de sluiting van ambassades in Jemen. Mocht de dreiging voortduren, dan blijven de ambassades mogelijk langer gesloten.

Gisteren liet een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nog weten dat de Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten voorlopig wel open blijven.