Iets koeler, maar droog

Even was het alsof Nederland een landklimaat heeft, maar inmiddels zijn de temperaturen weer wat bescheidener en overeenkomend met ons zeeklimaat. Maandag kan de temperatuur nog een keer pieken, maar daarna lijken de maxima rond 22 graden te blijven schommelen.

Zaterdagavond blijft de zuidwestelijke wind aan zee nog een tijd door waaien, maar landinwaarts valt de wind grotendeels weg. De overdag gevormde stapelbewolking verdwijnt vrij snel en de temperatuur daalt in de nacht naar een zeer aangenaam slaapbare 13 à 14 graden.

Zondag begint zonovergoten en nagenoeg windstil. Nederland bevindt zich onder een uitloper van een hogedrukgebied, waarvan de hoofdkern heel ver weg boven de Azoren ligt. Aan beide zijden van die uitloper zijn buienzones aanwezig; zowel boven Duitsland en de Alpen als boven de omgeving van Ierland en Wales. De Benelux zit daar prachtig tussenin en houdt het daardoor zondag droog, met flink wat zonneschijn. Bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind wordt het 21 graden aan zee tot 26 graden tegen de Duitse grens.

Maandag draait de wind naar het zuiden en wordt de invloed van de Noordzee weer tijdelijk buitenspel gezet. De aangevoerde lucht is droog en warm, waardoor het makkelijk 26 tot 28 graden wordt. In de nacht naar dinsdag wordt de wind aanlandig en dat lijkt vervolgens enige tijd zo te blijven.