Zuivelproducten teruggeroepen wegens besmetting botulisme

Supermarkt in Shanghai. China roept importeurs van Fonterraproducten op hun producten terug te halen omdat deze mogelijk verontreinigd zijn met de botulismebacterie.
Supermarkt in Shanghai. China roept importeurs van Fonterraproducten op hun producten terug te halen omdat deze mogelijk verontreinigd zijn met de botulismebacterie. Foto EPA / Aqilai Shen

De vondst van een bacterie in zuivelproducten van Fonterra die botulisme kan veroorzaken, heeft geleid tot een grote terugroepactie van zuivelproducten. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten laten weten dat zeven landen waarschijnlijk besmette producten hebben geïmporteerd van het bedrijf.

Fonterra liet eerder vannacht weten dat de bacterie in enkele ingrediënten is gevonden voor babymelkpoeder en sportdranken. Bron van de besmetting zouden niet gesteriliseerde pijpen zijn in één van de fabrieken. Het probleem zou inmiddels zijn verholpen. Het bedrijf maakt de producten niet zelf, maar is leverancier van de ingrediënten aan andere bedrijven.

De verontreinigde ingrediënten kunnen bij acht bedrijven terecht zijn gekomen en in tot wel duizend ton aan zuivelproducten zijn gekomen. De acht bedrijven onderzoeken nu hun producten op de aanwezigheid van de bacterie. Voor zover bekend is niemand ziek geworden.

De onderneming wil niet zeggen om welke bedrijven of merken het gaat. Op een persconferentie zei het bedrijf dat het aan de bedrijven zelf is om hun klanten te informeren. Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie zouden ook de Karicareproducten van Nutricia besmet zijn, het ministerie adviseerde andere producten te kopen.

Verontreiniging klap voor economie Nieuw-Zeeland

Volgens Nieuw-Zeeland zouden China, Australië, Thailand, Maleisië, Vietnam en Saudi-Arabië besmette producten hebben geïmporteerd. China roept importeurs op om de zuivelproducten terug te halen.

Fonterra is met een jaaromzet van zestien miljard dollar een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. Voor de zuivelindustrie in Nieuw-Zeeland, de kurk waarop de economie drijft, is het een klap, maar ook voor de handel met China. Chinese consumenten zijn tot nu toe bereid geweest om veel te betalen voor de babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland omdat het een ‘schone’ en gezonde reputatie heeft.

In China zijn afgelopen jaar meerdere affaires geweest waarbij babymelkpoeder van lokale fabrikanten verontreinigd bleek. De topman van Fonterra is onderweg naar China om te proberen de schade voor het bedrijf te beperken.