Opinie

Condoleance

Ze is veel te laat, de dame op leeftijd. En het is nog zo warm ook, ze puft en hijgt. Het crematorium ligt op enige hoogte, voor haar leeftijd een hele klim. Ze is ‘passend’ gekleed, dus een plakkende panty, strakke rok en benauwd jasje. In de hal valt ze op een bank neer. „Even

Ze is veel te laat, de dame op leeftijd. En het is nog zo warm ook, ze puft en hijgt. Het crematorium ligt op enige hoogte, voor haar leeftijd een hele klim. Ze is ‘passend’ gekleed, dus een plakkende panty, strakke rok en benauwd jasje.

In de hal valt ze op een bank neer. „Even bijkomen hoor”, zucht ze en dan: „Mevrouw, hoe laat begint het condoleren?”

Ik vertel dat het al enige tijd aan de gang is. Ze krabbelt moeizaam overeind en ik loods haar tussen de vele mensen door naar de weduwnaar, die juist met zijn dochters de rijtjesopstelling wil beëindigen.

Ze grijpt zijn beide handen, schudt deze flink en zegt: „Gefeliciteerd hoor Willem.”

Nadat ze ook de volgende handen heeft beetgepakt en nogmaals hartelijk de verbouwereerde familie heeft gefeliciteerd, draait ze zich naar mij om en zegt: „Zo, nu graag een groot glas koud water.”

Ze is er echt aan toe.

Sia Kreeberg