Brood bakken, een masterclass van Edwin Klaasen

In de afgelopen weken heb ik ongeveer een dozijn broden gebakken in een pan. Van de allersimpelste bloem die 51 cent per kilo kost, maar ook van bio spelt, bio tarwebloem en van dubbel nul Italiaans grano duro meel. Voor iemand die nog nooit eerder een brood bakte waren de resultaten ronduit verbluffend, met dank aan Menno ’t Hoen die het recept zelfs nog wist te vereenvoudigen.
Dat het echte broodbakken een kunst is waar meer voor komt kijken, leerde ik van Edwin Klaasen. Edwin maakt brood onder zijn eigen merknaam (Desemenzo) en hij is met een boek bezig, maar hij deelt ook zijn kennis met sommige koks die het zelf bakken van indrukwekkend lekker brood onder de knie willen krijgen.
Ik vroeg Edwin of ik niet eens een filmpje mocht maken, hij stemde toe en dat heb ik geweten. In een halve dag pompte Edwijn zijn kennis over in mijn camera, waaarna ik nog dagen bezig ben geweest om van de grote hoeveelheid beeldmateriaal iets behapbaars te bakken.

In de video laat Edwin zien hoe een van de succesnummers uit zijn assortiment ontstaat: de Woeste Knoest, gemaakt van:
250 gram bloem
250 gram speltmeel
125 gram desem
12 gram zout
en optioneel 10 gram gist


Wie Edwins lessen in de praktijk wil brengen moet er rekening mee houden dat de voorbereidingen al zes dagen van te voren beginnen met het maken van een eigen desem.