Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Waarom je nooit zomaar ‘snelkookpan’ en ‘rugzak’ kan googlen

De aanslagen bij de marathon in Boston werden gepleegd met bommen in snelkookpannen. Dus wie “snelkookpan” en “rugzak” intikt op Google, is misschien wel een terrorist. Journaliste en schrijfster Michelle Catalano uit New York werd door verdachte zoekacties op internet thuis bezocht door zes politiemannen en schreef er een blogpost over.

Snelkookpan die is gebruikt bij het maken van een bom. Foto AP / Royal Canadian Mounted Police

De aanslagen bij de marathon in Boston werden gepleegd met bommen in snelkookpannen. Dus wie “snelkookpan” en “rugzak” intikt op Google, is misschien wel een terrorist. Journaliste en schrijfster Michelle Catalano uit New York werd door verdachte zoekacties op internet thuis bezocht door zes politiemannen en schreef er een blogpost over.

Het was negen uur ‘s ochtends toen het gebeurde. Catalano was op haar werk. Haar man zat in de woonkamer met hun twee honden, toen hij een paar auto’s hoorde stoppen buiten. Hij keek uit het raam en zag zes politiemannen. Er gingen “een miljoen dingen” door zijn hoofd; maar niets daarvan klopte.

“They asked if they could search the house, though it turned out to be just a cursory search. They walked around the living room, studied the books on the shelf (nope, no bomb making books, no Anarchist Cookbook), looked at all our pictures, glanced into our bedroom, pet our dogs. They asked if they could go in my son’s bedroom but when my husband said my son was sleeping in there, they let it be.”

Ondertussen overlaadden ze hem met vragen:

“Meanwhile, they were peppering my husband with questions. Where is he from? Where are his parents from? They asked about me, where was I, where do I work, where do my parents live. Do you have any bombs, they asked. Do you own a pressure cooker? My husband said no, but we have a rice cooker. Can you make a bomb with that? My husband said no, my wife uses it to make quinoa. What the hell is quinoa, they asked.”

Ze bekeken de tuin, de garage, en bleven vragen stellen: heb je ooit weleens opgezocht hoe je een snelkookpanbom moet maken? Hij antwoordde met de vraag of ze dat zelf niet ook weleens hadden gedaan, uit nieuwsgierigheid naar hoe zoiets werkte, en twee van hen gaven volgens Catalano toe.

Man Catalano verdacht doordat hij zocht uit nieuwsgierigheid

In eerste instantie dacht Catalano dat de inval kwam door zoekopdrachten die ze thuis hadden uitgevoerd. Zij had gezocht op snelkookpan, hij op rugzakken. Dat moest het zijn. Maar na haar artikel kwam er een verklaring van de politie:

Suffolk County Criminal Intelligence Detectives received a tip from a Bay Shore based computer company regarding suspicious computer searches conducted by a recently released employee. The former employee’s computer searches took place on this employee’s workplace computer. On that computer, the employee searched the terms “pressure cooker bombs” and “backpacks.”

Die ‘voormalige werknemer’, dat was de man van Catalano.

‘NSA verzamelt bijna alles wat op internet gebeurt’

Hoe dan ook; Catalano voelde zich angstig,  na alle onthullingen van Edward Snowden over het afluisterprogramma PRISM. De link tussen de inval en de NSA was snel gelegd. The Guardian schreef gisteren dat de NSA bijna alles verzamelt wat gebruikers op internet doen. De politiemannen vertelden haar man dat ze wel honderd keer per week huizen binnenvallen op basis van iemands zoekopdrachten; 99 keer levert het niets op.

Catalano besluit:

“Mostly I felt a great sense of anxiety. This is where we are at. Where you have no expectation of privacy. Where trying to learn how to cook some lentils could possibly land you on a watch list. Where you have to watch every little thing you do because someone else is watching every little thing you do.”