Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Toch celstraf voor doodrijden Scheveningse jongen

De ouders van Donnie Rog, Anton en Miranda staan bij de plek waar hun zoon vorig jaar juli werd doodgereden door de Bulgaar Milen Y.. Die werd vandaag veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.
De ouders van Donnie Rog, Anton en Miranda staan bij de plek waar hun zoon vorig jaar juli werd doodgereden door de Bulgaar Milen Y.. Die werd vandaag veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Foto NRC / David van Dam

De rechtbank in Den Haag heeft de man die vorig jaar juli in Scheveningen de 13-jarige Donnie Rog doodreed, veroordeeld tot negen maanden cel.

Van die negen maanden zijn twee voorwaardelijk, met een proeftijd van zes jaar. Ook mag de 21-jarige dader, de Bulgaar Milen Y., vier jaar geen auto rijden.

Hogere straf dan eis OM

Het vonnis valt hiermee hoger uit dan de eis. Het OM had een werkstraf geëist van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en drie jaar rijontzegging. De rechtbank zegt daarover in een persbericht dat er sprake is van “een grotere mate van schuld dan waarvan de officier van justitie is uitgegaan”:

“Voor het veroorzaken van een verkeersongeval ten gevolge van een grove verkeersovertreding legt de rechtbank zes maanden gevangenisstraf op. Voor het verlaten van de plaats van het ongeval telt de rechtbank daar nog één maand bij op. Om herhaling van zijn rijgedrag te voorkomen, legt de rechtbank daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op.

De man krijgt na vier jaar zijn rijbewijs terug, maar de proeftijd voor de voorwaardelijke straf loopt nog twee jaar langer door. Hiermee hoopt de rechtbank zijn rijgedrag positief te beïnvloeden.

De uitspraak:

Gedrag dader ‘zeer laakbaar’

De rechtbank acht bewezen dat Y. veel te hard heeft gereden en daarmee een grove snelheidsovertreding heeft begaan. Het gedrag van de man noemt de rechtbank “zeer laakbaar”:

“De man had [...] een veel te hoge snelheid toen hij in Den Haag Donnie aanreed met zijn auto. Na de aanrijding heeft de bestuurder zich in de auto omgedraaid en de jongen op het trottoir zien liggen. Hij zag ook de fiets van het slachtoffer op de weg.”

Dat de man vervolgens is doorgereden, vindt de rechtbank “onbegrijpelijk”.

Begin vorige week werd de eis van de officier van justitie bekend. De ouders van Donnie en een aantal anderen, die bij de bekendmaking in de rechtszaal waren, vonden de eis zo laag dat er een vechtpartij ontstond. Daarbij gooiden tientallen mensen met stoelen.

Ouders Donnie: ‘hier hebben we een jaar voor geknokt’

De ouders van de 13-jarige jongen, Anton (37) en Miranda (34) Rog, zeiden na afloop tegen NRC-redacteur Brian van der Bol geen spijt te hebben van de vechtpartij. Ze vertelden afgelopen zaterdag aan NRC Handelsblad over hun teleurstelling over de in hun ogen veel te lage strafeis. Omdat de ouders bang waren dat uitspraak lager of vergelijkbaar zou zijn met de eis waren ze vrijdag niet aanwezig bij de uitspraak.

Dat Y. nu zeven maanden de cel vinden ze “geweldig nieuws”, zegt Anton:

“Dit hadden we natuurlijk wel gehoopt, maar niet meer verwacht. Hier hebben we een jaar lang voor geknokt. We zien het als erkenning voor ons standpunt dat hij als een gek heeft gereden. Die Bulgaar gaat zeven maanden de cel in en wordt zes jaar in de gaten gehouden. Ons leven staat al ruim een jaar stil, maar nu gaat ook zijn leven stilstaan.”

Milen Y. reed Donnie Rog op 9 juli 2012 dood op de Van Boetzelaerlaan in Scheveningen. Na de aanrijding reed hij door, hij meldde zich pas later op het politiebureau. Donnie overleed een dag later in een ziekenhuis.