RBS en Lloyds azen op privatisering

Goede halfjaarcijfers van de Britse banken RBS en Lloyds voeden specula-ties over de afbouw van staatsdeelname in beide.

Goed nieuws van de Britse banken. Zowel Lloyds Banking Group als Royal Bank of Scotland kondigden aan over de eerste zes maanden van dit jaar winst te hebben gemaakt. Dat is gunstig voor de Britse staat. Die heeft nog altijd 43 procent van de aandelen van Lloyds in handen, en 82 procent van RBS.

Minister van Financiën George Osborne zei in juni dat hij „actief opties voor aandelenverkoop overwoog”. Maar voegde daar wel aan toe: „Natuurlijk zetten we alleen door als verkoop voor de belastingbetaler voldoende oplevert.” Dat moment lijkt, met de jongste resultaten, dichterbij te komen. De regering stak in 2008, bij het begin van de financiële crisis, 65 miljard pond (75 miljard euro) in de twee banken.

RBS meldde vanochtend een winst voor belasting over het eerste half jaar van 1,37 miljard pond (1,58 miljard euro). Vorig jaar leed de bank nog een verlies van 1,68 miljard pond over dezelfde periode.

„De resultaten van onze succesvolle herstructurering laten opnieuw voordelen zien”, aldus topman Stephen Hester vanochtend. „RBS kan een hele goede bank zijn. Voor onze klanten en onze aandeelhouders. Dat is ons doel.”

Het was het laatste optreden van Hester. Vorige maand kondigde hij onverwacht zijn vertrek aan, dat zou zijn ingegeven door onenigheid met de raad van bestuur en minister Osborne over de manier waarop de bank geprivatiseerd moet worden.

Vanochtend maakte RBS bekend dat de Nieuw-Zeelander Ross McEwan (56) de nieuwe topman wordt. Hij trad vorig jaar aan als hoofd van de consumententak van RBS. Daarvoor was hij de baas bij de Commonwealth Bank of Australia.

Gisteren maakte Lloyds bekend 2,1 miljard pond (2,4 miljard euro) winst voor belasting te hebben gemaakt. Over dezelfde periode vorig jaar leed de bank nog een verlies van 456 miljoen pond.

„Hoewel de Britse economie getemperd blijft en de sector nog in afwachting is van verdere details over de invoering van strengere kapitaalregels, verwacht Lloyds voor de tweede helft van dit jaar en voor volgend jaar verdere verbetering van de resultaten”, aldus topman Antonio Horta-Osorio. Lloyds heeft zich sinds 2008 uit zeventien landen teruggetrokken en richt zich voornamelijk op de Britse markt.

Er wordt gespeculeerd dat een beursgang van Lloyds aanstaande is. Lloyds zou dan Barclays voor zijn, dat begin deze week aankondigde met een aandelenemissie ter waarde van 5,8 miljard pond te komen om een kapitaaltekort op te vangen.

„Het is aan de regering om te beslissen hoe en wanneer. Ik geloof dat wij de eerste fase hebben voltooid, de aandelenprijs is nu zodanig dat de regering het geld van de belastingbetaler met een winst kan terugkrijgen”, zei Horta-Osorio.

RBS en Lloyds moesten wel opnieuw geld opzijzetten voor schadeclaims voor ten onrechte verstrekte verzekeringen op aflossingen (PPI’s). Bij RBS ging het om 185 miljoen pond, wat het totaal brengt op 2,4 miljard pond. Lloyds reserveerde nog eens 450 miljoen pond. Lloyds heeft al 7,3 miljard aan PPI-gerelateerde kosten moeten betalen.

De financiële ombudsman noemde eind vorig jaar het PPI-schandaal het grootste consumentenschandaal van de laatste jaren. In het totaal is er 18,4 miljard pond gereserveerd voor schadeclaims, 400 pond per volwassen Brit, zo berekende dagblad The Times vanochtend.