Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Politievakbonden uit onvrede uit overleg reorganisatie gestapt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten doet zijn das goed naast korpschef Bouman van de Nationale Politie voorafgaand aan het poseren voor de Ridderzaal in Den Haag voor een groepsfoto.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten doet zijn das goed naast korpschef Bouman van de Nationale Politie voorafgaand aan het poseren voor de Ridderzaal in Den Haag voor een groepsfoto. Foto ANP/ Koen van Weel

Politievakbonden ACP, NPB, VMHP en ANPV hebben het overleg met de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie over de reorganisatie van de politie afgebroken. ACP meldt op zijn website dat regionale politiechefs te veel vrijheid krijgen om van de landelijke norm af te wijken.

Op centraal gemaakte afspraken zit decentraal “geen enkele regie, samenhang of coördinatie”. Zo worden in aanloop naar de personele organisatie - 63.000 politieambtenaren krijgen een functie binnen de Nationale Politie toegewezen - “gauw nog even allerlei mensen op bepaalde posten benoemd”.

Duur extern personeel ingehuurd

Daarnaast wordt er duur extern personeel ingehuurd voor vrijgevallen functies en wordt de doorstroming naar hogere salarisschalen geblokkeerd:

“Al deze zaken benadelen de positie van huidige medewerkers tijdens de komende reorganisatie.”

Volgens de vakbonden heeft het geen zin nog aan te schuiven als de gemaakte afspraken steeds worden “geschoffeerd”. Als er serieuze garanties komen over het nakomen van de afgesproken spelregels, dan keren de bonden pas terug voor overleg.

Al maanden onderhandeling

Gisteren waren vertegenwoordigers van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, het korps en de vakbonden bijeen voor een extra landelijk overleg. De bonden onderhandelen al maanden over de reorganisatie met de politietop en de minister.