Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie.nl vanochtend onbereikbaar door DDos-aanval

Via de website van de politie kan even geen aangifte gedaan worden van een delict.
Via de website van de politie kan even geen aangifte gedaan worden van een delict. Foto ANP / Lex van Lieshout

De website van de politie is vanochtend onbereikbaar. Volgens een politiewoordvoerder is sprake van een DDos-aanval op de website. De politie probeert de storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Door de storing kan onder andere geen aangifte via de website worden gedaan. Telefonisch blijft de politie gewoon bereikbaar. Wanneer de website weer bereikbaar is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De NOS meldt eerder vandaag dat de aanval is opgeëist door iemand die zegt bij de hackersgroep Anonymous te horen. De politiewoordvoerder benadrukt dat er geen sprake is van een hack. Het is de politie ook nog onbekend wie achter de aanval zit. “De prioriteit is nu om de website weer online te krijgen, daarna gaan we bekijken wie hierachter zit”, aldus de woordvoerder tegen nrc.nl.

Update 11.15: De website van de politie is weer bereikbaar. Rond 10.30 uur waren de problemen opgelost, laat de politie aan persbureau Novum weten. Het is nog niet bekend wie achter de aanval zit.

Bij een DDos-aanval wordt een website bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen.